Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarfacket varnar: "Tickande bomb" när stressen ökar

Lärarna får allt mer att göra. Inför det här läsåret tillkom kraven på legitimation vilket innebär att behöriga lärare får lov att gå in och granska sina kollegor.
– Det kan bli en tickande bomb vad gäller arbetsbelastning och stress, menar lärarfackets företrädare i Sandviken.

Anna Norling: Så minskar vi sjukskrivningarna

På Lärarförbundet expedition vid Baldersplan samlas Anette Almström Kovacic, huvudskyddsombud och ordförande i avdelningen, och styrelseledamöterna Lisa Bergman och Lasse Gottfriedson.

De kommenterar kommunens statistik för det senaste året, som visar att sjukfrånvaron ökar också bland lärarna. Men allt syns inte i siffrorna.

– Vi har inte haft alarmerande ökning av sjuktalen, däremot av den upplevda stressen, säger Anette Almström Kovacic, huvudskyddsombud och Lärarförbundets ordförande i Sandviken.

Många går till jobbet fast de känner sig krassliga. De pressade arbetsförhållandena medverkar också till att många lärare söker sig till andra tjänster och till andra kommuner.

– Lärarbristen möjliggör en mycket högre omflyttning än tidigare. Byter man kommun kan man också höja lönen mycket, säger Anette Almström Kovacic.

Läs mer: Inte bara patienterna är sjuka – nu ökar sjukskrivningarna bland personalen

I våras vände sig lärarfacket i Sandviken till Arbetsmiljöverket för att sätta mer kraft bakom orden.

– Vi har länge efterlyst konkreta åtgärder för att få mer tid för kärnuppdraget, det vill säga undervisning med för- och efterarbete och arbete i barngrupp. Vi fick inget riktigt gehör. För ett år sedan började lärarbristen slå igenom. Det ledde till brist på behörigt utbildad personal och vikariebrist. Det gjorde att arbetsbördan ökade ytterligare, konstaterar fackordföranden.

Förra läsåret genomförde facket en enkät som visade att cirka 20 procent av lärarna i Sandviken inte hinner ta ut sina schemalagda raster. Få lärare hinner ta pauser, visade det sig också.

Det oavlönade arbetet är mycket utbrett, menar de fackliga företrädarna

Nu väntar de fackliga företrädarna på krav från Arbetsmiljöverket.

Läs också: Fler måste agera för färre sjukfall.

Ledningen för kunskapsförvaltningen har signalerat att man uppmärksammat problemen.

– Samtalsklimatet är bättre. Men ännu har vi inte sett något konkret, säger Anette Almström Kovacic och hennes kollegor.

Arbetsgivaren måste hjälpa lärarna att prioritera och gallra bland arbetsuppgifterna, framhåller de.

– Uppgifter som vi inte måste utföra kan tas bort, till exempel mycket dokumentation, säger Anette Almström Kovacic.

I dag tvingas lärarna utföra en hel del vaktmästarsysslor och administration som andra skulle kunna sköta. Det kan handla om att hänga gardiner, byta glödlampor, beställa tolkar och bussar till utflykter och vakta på rasterna. De nationella proven tar också mycket tid.

Läs också: I våras skrev lärarfacket i Sandviken till Arbetsmiljöverket.

Till det kommer nu kraven på legitimation. Bara legitimerade lärare får planera undervisningen och sätta betyg.

– Det måste rensas på lärarnas skrivbord så att de får mer tid för det pedagogiska kärnuppdraget, säger Anette Almström Kovacic.

Efter Arbetarbladets intervju med lärarfackets företrädare har Arbetsmiljöverkets brev kommit till kommunen, ett brev med krav på skriftliga instruktioner hur lärarna ska prioritera när tiden inte räcker till.

FAKTA OM SJUKFRÅNVARON:

Kommun, 2012 / 2013 / 2014 / okt 2014 / okt 2015

Gävle, 5,5 / 5,8 / 6,3 / 5,7 / 6,0

Sandviken, 5,6 / 6,6 / 6,8 / 7,3 / 7,9

Hofors, 5,3 / 6,1 / 6,0 / 6,4 / 6,8

Ockelbo, 4,7 / 5,4 / 7,2 / 7,9 / 7,0

Siffrorna visar sjukfrånvaro i procent av sammanlagd ordinarie arbetad tid (kommunal verksamhet). I Sandviken var sjuktalen i oktober 2015 11,5 inom omsorgsförvaltningen, 9,0 inom förskolan och 5,1 i gymnasieskolan.