Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarlegitimationen - gör om, gör rätt!

Annons

Införandet av lärarlegitimationer och kravet på introduktionsår för alla nyutexaminerade lärare efter första juli 2011 är positiva reformer för att höja och säkra den svenska skolans kvalité. Vi tror att detta är ett steg i rätt riktning för att stärka lärares kompetens och höja såväl status som respekt för yrket.
Fredagen 10/2 stod det klart att Skolverket ombett regeringen att skjuta på genomförandet av delar av lärarlegitimationsreformen. Skolverkets hemställan till Regeringen yrkar på att tills vidare skjuta upp kravet på legitimation för att få tillsvidareanställning, sätta betyg och handleda nyutexaminerade. Regeringen har gett beskedet att man kommer följa Skolverkets hemställan. Att dessa reformer genomförts alltför hastigt har Lärarförbundet student tidigare påpekat och vi anser det vara positivt att man backar och ger reformen rätt förutsättningar för att kunna leva upp till dess kvalitetsambitioner.
Lärarförbundet student ser dock att betydande delar saknas bland de saker som nu föreslås senareläggas, bland annat är det väldigt olyckligt att nyexaminerade lärare enligt hemställan även fortsatt kommer att behöva genomgå ett introduktionsår - men nu utan en mentor som legitimerats och därigenom kvalitetssäkrats. Vi kräver därför att regeringen backar på legitimationsreformen i sin helhet, fram till dess att formerna för hur detta ska kunna garantera en högkvalitativ och rättssäker introduktionsperiodär på plats.
Många av de frågor som lämnats obesvarade rör introduktionsåret som fenomen, men när vi nu ser att Regeringen förstått bristerna kring införandet av lärarlegitimationen blir bristerna gällande introduktionsåret än tydligare. Om den ska kunna motiveras som kvalitetshöjande måste vi kunna se att mentorerna är kvalificerade för uppdraget. För att kvalitén i svensk skola ska höjas och fokus i verksamheten ska kunna ligga på undervisning krävs tydlighet.
Lärarförbundet student vill att Regeringen tar den här möjligheten att skapa garanterade introduktionsplatser åt alla nyutexaminerade lärare. Allt för att de som tar lärarexamen ska komma in på arbetsmarknaden och för att säkerställa att svensk skola har de bästa lärarna.
Ta ett helhetsgrepp nu. Gör om och gör rätt!

Markus Lindgren

Mer läsning

Annons