Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärlingsutbildningar för jobb för unga

Vägarna in på arbetsmarknaden för unga kan vara onödigt otydliga och svåra. För att ungdomar ska få jobb, och företagen rätt kompetens, krävs det att båda parter ser goda möjligheter till en effektiv matchning. Alliansregeringens satsningar på lärlingsutbildningar är viktiga steg för att ungdomar lättare ska hitta jobb.

Ungdomsarbetslösheten har varit ett hett ämne i den internationella skuldkrisens kölvatten. Tyskland har lyfts fram som ett framgångsexempel. Det tyska lärlingssystemet har hyllats över hela Europa och nu är lärlingar så populära hos de tyska företagen att de måste locka ungdomar från andra länder för att fylla platserna.

Lärlingsutbildningar och låga trösklar mellan jobb och utbildning lyfts fram som förklaringar till varför Tyskland har Europas lägsta ungdomsarbetslöshet. Alliansregeringen lär sig av andras framgångar och har infört lärlingsutbildningar också i Sverige. En sådan reform kräver tid innan den får genomslag fullt ut. För att fortsätta uppmuntra ungdomar och arbetsgivare att nyttja denna möjlighet satsar vår regering nu ytterligare.

Höstens budgetproposition innehåller tydliga satsningar, på totalt en miljard kronor, på lärlingsutbildningarna i gymnasieskolan. Eleverna ska få ersättning för lunch och resekostnader, arbetsgivarnas anordnarbidrag höjs med mer än 50 procent och kommuner och branschorganisationer ska kunna få utvecklingsstöd och -bidrag. Sammanlagt innebär detta att lärlingsutbildningarna blir mer attraktiva från båda hållen eftersom startkostnaderna minskar.

Förutom lärlingsutbildningar har Alliansen i flera steg gjort konkreta satsningar på ungdomar. Halverade arbetsgivaravgifter och sänkt restaurangmoms gör det billigare att anställa unga. Den moderata arbetsgruppen ”Världens bästa skola” föreslår att det införs praktik på gymnasiets alla program och att alla elever ska kunna driva företag via Ung Företagsamhet.

För att långsiktigt minska ungdomsarbetslösheten måste ungdomarnas väg in på arbetsmarknaden förbättras och förtydligas. Det ska vara enkelt att söka jobb och att bli anställd. Båda parter, ungdomar och arbetsgivare, måste känna att deras arbetsrelation är positiv även på längre sikt. Lägre initiala kostnader, tack vare Alliansregeringens nu föreslagna reformer, kommer att minska trösklarna ytterligare.

Marta Obminska
riksdagsledamot för Uppsala län (M).