Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larmet felkopplat

En hel natt fick Aina Engman samtal till sin mobil från en gammal och sjuk person som försökte larma kommunen.
– Det känns förskräckligt. Det har legat någon en hel natt och behövt hjälp, säger hon.

Vid nio-tiden i onsdags kväll ringde det i mobilen hos Aina Engman i Järbo. Hon hörde en främmande röst, och trodde att någon ringt fel. Det ringde igen och igen. Aina svarade sex–sju gånger.

– Jag hörde en man säga ”jag har ont i magen”. Jag sa att han måste ha ringt fel och frågade ”behöver du hjälp?”. Det lät inte som om den som ringde pratade i telefon, utan var mer på avstånd. Jag såg ju numret han ringde från så jag ringde polisen som sa att de skulle kolla upp det hela, berättar Aina Engman.

Hon stängde av ljudet på telefonen, och gick till sängs. På morgonen upptäckte hon att hon hade en oändlig lista missade samtal från två olika telefonnummer. Uppskattningsvis mellan 50 och 100 samtal, ibland med bara ett par minuters mellanrum.

– Jag blev alldeles förtvivlad. Jag har flera inspelade samtal på telefonsvararen också. Jag klarade bara av att lyssna på det första, det var så hemskt. Jag mår jättedåligt över det, säger Aina Engman.

Hon ringde upp det mest frekventa numret och då svarade någon vårdare, kanske någon från hemtjänsten.

– Hon sa ”du har ringt till ett larm” och verkade jätteförvånad själv. Larmet måste ha kopplats fel till min telefon. Det får ju bara inte ske, säger Aina Engman.

Hon ringde sedan ett par chefer inom kommunen för att berätta vad som hänt.

– Jag tänker så på den där mannen, men också på hans familj. Om man har en anhörig som har ett trygghetslarm hemma litar man ju på att de kan få hjälp när de behöver.