Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Åke trivs ensam i stugan vid Trösken

/
 • ORDNING i GARDEROBEN. Struket till vänster, ostruket till höger.
 • ”Som singel slipper man den tråkiga vardagen och att spela ut varandra på fester och middagar”
 • PRTROOO! Lars-Åkes dalahästsamling. En har han tuggat på som gossebarn, en har han målat som vuxen.
 • YTTERLIGHETER. Sobert svart, grått, krom, glas och detaljer i grönt och vitt vill Lars-Åke Wilhelmsson ha på landet. I stan är han mer generös med guld, glitter och glamour.
 • SJÖUTSIKT. Sovrummet har både en fönster- och en garderobsvägg.
 • BOJ. Babsans boy är en present Lars-Åke fått av ett syskonbarn.
 • VÄNTAN. Pajas väntar på sin heterokärlek Snippan.
 • ORDNING i GARDEROBEN. Struket till vänster, ostruket till höger.
 • FAVORITER. Favoritfåtöljerna har Lars-Åke klätt om tre gånger.
 • VÄXER. Då Lars-Åke Wilhelmsson och hans föräldrar köpte stugan i Furuvik 1993 syntes vare sig stugan eller sjön för all skog och sly. Fram till nu har den byggts ut med 90 kvadrat, och fått garage och pool, däck och en året runt-grillplats, båtplats och en nymuddrad 160 meter lång vik.
 • DESIGN I DETALJERNA. Brandsläckaren är smyckad med Marilyn.

Annons

Lars-Åke kommer släntrandes längs Östnäsvägen med Pajas hack i häl, båda mätta och belåtna efter lunchen hos Lars-Åkes föräldrar.

Är ni redan här? Jag som skulle sätta på julbelysningen!

Lars-Åke är i Furuvik några dagar under sin Sverigeturné med After Dark och ska julpynta stugan han äger tillsammans med mor och far, och ta Pajas till veterinären.

Jag sköt upp hans operation till i morgon för att ni skulle komma!

 

Det är hans senaste utbyggnad av den lilla 1950-talsstugan med utsikt över Trösken vi hade tänkt skriva om. Ett nytt sovrum med franska fönster och sjöutsikt och som tillägnats och möjliggjorts av Git Gay, i form av ett stipendium Lars-Åke fick i höstas.

Men det visar sig att stugan är en frizon utan glitter och glamour. Således kan Git endast skönjas i ett knallrosa överkast, frasiga djupt vinröda sidendraperier och en rund kudde mitt på sängen av svart veckad duschesse med en strassknapp mitt på.

Ta inga bilder på draperierna, jag har inte strukit dem än! utbrister Lars-Åke och lockar i stället bort oss till garderoberna, ”Struket till vänster och ostruket till höger”.

Men, av siden, strass och duschesse blir inget Git Gay-rum, så jag frågar om vi kan göra ett hemma hos i stället.

Visst, säger Lars-Åke, beklagar med övertygelse att han inte har några plymer eller andra överdrifter att visa, och sätter på hurran.

Privat vill jag komma så långt ifrån sånt som möjligt.

Utifrån ser stugan, som över tid vuxit med 90 kvadrat, ut som en välvårdad trevlig svensk stuga. Invändigt är den ett spännande byggprojekt med en svulstig Chippendalesoffa i stugans första lilla vardagsrum mot sjön. Det nya tillbyggda och vardagsrummet är, liksom sovrummet, nedsänkt och har sjöutsikt.

Innanför Chippendalerummet finns Lars-Åkes gamla sovrum, som gränsar mot badrummet med ingång också från hallen, köket och matplatsen, med öppen planlösning.

 

Eftermiddagsdimman och skymningen delar utsikten över Trösken i två delar. I fonden tall- och granskog. I förgrunden nymuddrade och 160 meter långa viken, båtplatsen, däcket med pool och staket, som skiljer allmänningen från tomten, med smidda manskroppar som formgivits av designerkollegan Camilla Thulin.

På somrarna är det fint att ligga och softa och titta på solnedgången här.

En dag kanske Lars-Åke säljer lägenheten på Östermalm för ett boende i Thailand eller Grekland, men stugan gör han sig aldrig av med.

Till Lars-Åke är alla grannar och vänner välkomna att promenera i skogen, sola på däcket, parta, dricka gott och grilla.

Och nu kan jag grilla året runt, säger Lars-Åke och berättar om senaste grillbygget på däcket.

Jag älskar att grilla, också för att jag gillar eld! Jag har samlat ihop lite sly och bråte som jag ska bränna nere vid sjön snart.

Med ”vänner” menar Lars-Åke festvänner. Riktiga vänner. Och älskogsvänner.

Du har alltså inte hittat Honom än? undrar jag.

Nej, men jag har en tolv år gammal relation av den senare sorten, säger han förnöjt.

Den enda par-älskogen som förekommer här i stugan står Pajas och Snippan Lars-Åkes sömmerska Gunillas tax för.

Jag lider inte av att vara singel, säger Lars-Åke, som dock tror att singellivets baksidor kommer att öka då efterfrågan på hans företag en dag börjar minska.

Som singel slipper man i alla fall den tråkiga vardagen, och att spela ut varandra på fester och middagar, som tycks komma med åren.

Att bredda sina möjligheter genom att ”bli” hetero eller bi igen är ingen lösning, tror Lars-Åke, som sedan han fyllt 50 även tappat lusten till drag-tricket ”gå ut i flick”.

Jag vill inte klä mig till tjej eller tant för en natt med nån som dessutom antagligen skulle vara för ung för mig. Och faktiskt, är jag just nu riktigt nöjd med bekräftelserna jag får genom flirt och ögonkast.

Mer läsning

Annons