Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars and the real girl

Lars and the real girl
Regi: Craig Gillespie
Med: Ryan Gosling, Emily Mortimer, Paul Schneider med flera
Filmstaden, Gävle

I vårt tv-projekt på journalisthögskolan gjorde vi en examensfilm som skulle innehålla några obligatoriska element; någon skulle springa uppför en trappa, glömma något, kyssa någon och så vidare.


"Lars and the real girl" är regissören Craig Gillespies examensfilm från indieuniversitetet. De obligatoriska elementen för att filmen ska kunna kallas riktig indie - och regissören få sitt diplom i folkabussen från "Little Miss Sunshine" - är: snöfläckar, järnvägsspår, tunna täckjackor, illasittande bruna cardigans, ansiktshår, en kuf, någon som blir förälskad i kufen och Patricia Clarkson.

Eftersom Gillespie dessutom fick med rumsrena porreferenser, en liten lurig valsmelodi och Ryan Gosling gick han ut som kursetta.

"Lars and the real girl" hade kunnat bli riktigt bra. Grundhistorien (otroligt indie) är småkul och handlar om Lars som inte kan relatera till riktiga människor. Därför köper han en sexdocka som han presenterar som sin flickvän, Bianca av danskbrasilianskt ursprung.

Tyvärr tar filmen aldrig Lars förvirring, eller hans udda försök att komma tillrätta med den, på allvar. Livet går liksom bara vidare i Indieville, Wisconsin. Lars är skvatt galen men folk gillar honom ändå. Bianca får massor av kompisar och till och med flera jobb och ingen fattar hur det gått till, allra minst biobesökaren.

"Lars and the real girl" är en riktig humörfilm. Kanske var jag inte på humör.