Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Beckman fel ute om ”straffskatt”

Annons

Priserna på bensin och diesel har i dagarna nått hitintills oanade höjder och vi vet att de kan bli ännu högre. Just nu är det politiska spänningar mellan Iran och USA/Israel som driver upp priserna, men långsiktigt vet alla att tillgångarna på olja är begränsade och att priserna därför kommer att öka ännu mer inom överskådlig framtid. Att göra Sverige oberoende av olja i form av bensin och diesel är därför långsiktigt oerhört viktigt.
Miljöpartiet driver, till skillnad mot regeringen, hårt på för att utveckla alternativen till bensin och diesel. Utan fossilfria alternativ kommer ett boende utanför tätorterna i Sverige att bli mycket svårt i framtiden. Koldioxidskatten har visat sig vara det mest effektiva sättet att driva på utvecklingen av de alternativ som vårt land så väl behöver, både i staden och på landet. Det är dessutom vad alla partier (även moderaterna) var överens om i klimatkommissionen. Därför har Miljöpartiet föreslagit att koldioxidskatten höjs i enlighet med klimatkommissionens förslag, 70 öre. En sådan höjning skulle kosta en vanlig småbarnsfamilj ca 33 kr/månad.
Vi menar att Sverige måste driva på omställningen till ett hållbart samhälle mycket hårdare, för att säkerställa att skogslänen och andra områden som är beroende av bilen inte i framtiden blir stående utan drivmedel som går att betala. Vi menar också att vi behöver en lastbilsskatt som bl. a. ser till att även utländska åkare betalar för sig på våra vägar, men att den skatten skall vara differentierad så att den tar hänsyn till de län där det inte finns några alternativ till lastbilen. Intäkterna från lastbilsskatten skall i vårt förslag huvudsakligen gå till att rusta järnvägen och därmed skapa alternativ till lastbilstransporterna.
Vi driver på denna utveckling för att Sverige skall stå väl rustat när det gäller, dvs när oljepriserna kostar det dubbla jämfört med i dag och då vi måste ha fullt fungerande alternativ. Regeringen gör inget av detta idag. Istället pläderar Lena Asplund och Lars Beckman för fortsatt användning av fossila bränslen och riskerar därmed att vårt land står helt oförberedd inför framtidens utmaningar. Det är både oansvarigt och populistiskt.

Mats Pertoft (MP)
Riksdagsledamot och Skattepolitisk talesperson
Bodil Ceballos (MP)
Riksdagsledamot Gävleborg

Mer läsning

Annons