Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Beckman har fel i det mesta

Annons

I en debattartikel den 16 aug framförde Lars Beckman (Moderaterna) kraftig kritik mot LO:s stora valkampanj som startar idag (måndag den 16 aug). Tyvärr så har han fel i det mesta som han framför.
Han säger bl.a: ”att man smutkastar enskilda individer”. LO viser med uppochner vända företrädare för Alliansens politik att för LO:s medlemmar är politiken under de sista 4 åren uppochner. Det handlar inte om personerna utan om den politik de för, och det framgår tydligt.
”Det här visar att socialisterna i Sverige är i panik”. Inte panik, men i desperat behov av en ny politik och en ny regering. Fråga alla utförsäkrade? Fråga alla arbetslösa? Fråga de unga utan jobb? Merparten av dessa är LO-medlemmar.
”LO grupper har fått kraftiga förbättringar av sin ekonomi och livssituation”. ”….cirka 1600,- kr. mer i mån netto att röra sig med”. Om vi nu utgår ifrån Beckman siffror: Vad får vi för dom? – bl.a: Höjd egenavgift i a-kassan (minst 250,- i mån), höjd trafikförsäkring (flera hundralappar varje mån), sämre villkor i a-kassan, mycket sämre villkor i sjukförsäkringen, sämre villkor i föräldraförsäkringen, kraftiga sparkrav på Försäkringskassan, kraftiga sparkrav på Arbetsmiljöverket, nerlagd Arbetslivsinstitut, 25000 jobb bort, bara 2009, inom välfärdstjänsterna. Lars Beckman, man måste räkna både plus OCH minus vid beräkning av privatekonomi. Så av dina 1600,- kr kvarstår i bästa fall 2-300,- kr.
”Lägg därtill det populära ROT & RUT avdraget”. Jag träffar dagligen LO-medlemmar – jag har ännu inte (sen RUT infördes) träffat någon som använt sig av det – och endast några få som använt ROT. SCB granskade RUT för inte så länge sen och kom fram till att 307 miljoner (av totalt 439,7 miljoner) hamnade hos 50675 personer med taxerad inkomst från 320.000,- per år och uppåt. Endast 6 promille till de med inkomster under 100.000,- kr per år. 65 miljoner gick till de inkomster över 1 miljon och endast denna grupp hade gjort avdrag med mer än 10.000,- per år. Så tom SCB håller med om att ett fåtal LO-medlemmar använder sig av RUT.
”Effekten har blivit att många medlemmar istället lämnat LO”. Medlemstappet inom LO-förbunden kan väldigt specifikt hänföras till ett bestämd datum, nämligen den 1. januari 2007 – samma datum som Alliansen höjde priset på medlemskap i a-kassan och tog bort avdragsrätten för fackföreningasavgift (men bibehåll den för arbetsgivare). 2007 och 2008 försvann 500.000 personer ur a-kassan och nästan lika många från förbunden. Det är alltså Alliansens prishöjningar som tvingat många att lämna både fackförening och a-kassa. 2009 blev en vändpunkt för många förbund, medlemmarna har sakta men säkert börjat återvända – då de inser att bristen på en arbetsmarknadspolitik gör att allt fler hamnar i långtidsarbetslöshet utan någon hjälp att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden – framförallt unga drabbas hårt. Svensk Näringsliv (Lars Beckmans egen arbetsgivare) rapporterade nyligen att så mycket som vart femte rekryteringsförsök från företagen misslyckas pga bristande kompetens hos de sökande – det är den krassa konsekvensen av Alliansen arbetsmarknadspolitik – eller brist på samma.
Politiska beslut påverkar dagligen LO-medlemmarnas livssituation. Det är därför nödvändigt att utöver avtalsförhandlingar med arbetsgivarna även påverka de politiska besluten i riksdag, kommun och landsting. Därför är det naturligt för LO att engagera sig i valrörelsen och i frågor som så kraftfullt påverkar LO-medlemmarna vardag.

Poul-Erik Jensen
Handelsanställdas Förbund avd. 26 Gävle

Mer läsning

Annons