Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Beckman (M) är både företagare och riksdagsman

Några av riksdagsledamöterna från länet driver egna firmor vid sidan av riksdagsuppdraget. En av dem är Lars Beckman (M) som är majoritetsägare i ett företag som säljer swimmingpooler.

Alla riksdagsledamöter är skyldiga att fylla i ett formulär där de redovisar alla ekonomiska intressen och andra åtaganden som de har vid sidan av sitt riksdagsuppdrag. Nyhetsbyrån Siren har gjort en genomgång av alla 349 ledamöters svar och kommit fram till att ett 60-tal har andra anställningar eller driver egna firmor vid sidan av.

Ser bara fördelar

En av dem är Lars Beckman (M), nybliven riksdagsman från Gävle som tidigare var regionchef för Svenskt Näringsliv. Han är majoritetsägare i Gävleföretaget Nordiska kvalitetspooler AB som han och en kompanjon tillsammans startade för tre år sedan.

Han tycker att det går bra att kombinera företagande med förtroendeuppdraget.

– Jag tycker absolut att det är jättebra om riksdagsledamöter har engagemang på sidan om. På det sättet får vi bättre riksdagsledamöter med en god förankring i samhället och riskerar inte att bilda en politikerklass, säger han.

Beckman berättar att hans uppdrag i företaget mest handlar om marknadsföring och att det inte är något heltidsjobb. Företaget omsätter 7 miljoner kronor om året och själv har Beckman ännu inte lyft någon lön.

Bra erfarenheter

– Men jag har absolut nytta av mina erfarenheter när man till exempel diskuterar regelförenklingar för företag.

Är det inte farligt om en politiker har särintressen?

– Det är självklart inte bra om en polis sitter med i justitieutskottet eller en lärare i utbildningsutskottet. Men jag är ersättare i miljö- och jordbruksutskottet och skatteutskottet och där ser jag ingen konflikt med mitt företagande, säger Lars Beckman.

Även Tomas Tobé (M) har en egen firma, Tobé kommunikation. Enligt honom själv har firman en omsättning på under 10 000 kronor om året.

Anders W Jonsson (C) är timanställd barnläkare vid Landstinget Gävleborg och Raimo Pärssinen (S) är styrelseledamot i Arbetarbladet Intressenter.