Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Beckman vill införa ett rit-avdrag

Lars Beckman har alltid varit företagsam. Redan som 18-åring, när han fortfarande bodde hemma i Boden, startade han ett eget företag där han sålde renkött.

Han säger att han tycker att talet om klasskamp är förlegat.

– Det är väldigt mycket upp till var och en vad du gör med ditt liv. Det mest solidariska är att alla människor har 24 timmar per dygn att spendera, säger Lars Beckman, (M).

Efter lumpen fick han det efterfrågade jobbet som säljare för ett stort internationellt chokladföretag.

– Jag var den yngsta säljaren någonsin de hade anställt.

När företaget ville utveckla sin verksamhet i Gävle nappade Lars Beckman på erbjudandet. Och det var när han kom till Gävle som han började engagera sig politiskt.

Varför blev det just Moderaterna?

– För mig har Moderaterna alltid stått för friheten. Moderaterna hade svaret då, och de har svaret nu.

Men har inte Moderaterna förändrats en hel del på dessa 20 år?

– Samhällsproblemen förändras, så det vore konstigt om inte partierna förändras. När politiken är som bäst så finner man ett samhällsproblem, och löser det. Till exempel genom rut-avdraget.

Säljchef på radio

Lars Beckman bytte från choklad till radio när det svenska radiomonopolet luckrades upp. Han fick jobbet som säljchef för radiostationen Mix Megapol i Gävle, och ett par år senare rekryterades han som chef för den svenska delen av radiokanalen NRJ.

Under en tid lämnade han sitt parti. Anledningen var konserthusfrågan.

När Gävlemoderaterna ställde sig positiva till konserthusbygget lämnade Lars Beckman partiet i protest.

– Där gick min gräns. Jag kunde inte förstå hur vi kunde lägga ut så mycket av Gävlebornas pengar, pengar som kunde ha gått till skolan till exempel.

Flitig i debatten

Hösten 2001 blev tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv ledigt. Lars Beckman sökte. Han fick jobbet och sedan dess har han varit en flitig debattör. Alltid med fokus på näringslivet i regionen.

– Jag är väldigt samhällsengagerad, det har jag alltid varit. En nörd. Och jag tycker det är viktigt med frågor som handlar om alla människors lika värde.

Under förra hösten fick Lars Beckman frågan om han ville ställa upp i Moderaternas provval till riksdagen. Han svarade ja, och hamnade på tredje plats. Moderaterna fick just tre mandat i länet och Lars Beckman är numer riksdagsman.

– Det är jättespännande. Riksdagen är ju den finaste institution vi har i Sverige.

Lars Beckman har redan hunnit skriva flera motioner, en handlar om att utöka rot- och rut-avdragen med ett rit-avdrag. För it-tjänster.

Just dessa avdrag argumenterar han mycket för.

Vilka branscher är det vi inte ska subventionera?

– När det gäller rot- och rutavdragen handlar det om branscher där det tidigare varit mycket svartjobb. De har försvunnit nu.

Finns det mycket svartjobb inom it-sektorn?

– Nej, men det finns ett väldigt stort behov av dessa tjänster, svarar Lars Beckman.