Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars förväntades leva på 3 300 kronor

Lars Nyström, 45, är en av de Gävlebor som under året utförsäkrats från sjukförsäkringen. Utförsäkringen innebar att Lars ersättning minskade till drygt 3 000 kronor i månaden.

Nu har han tvingats söka socialbidrag för att ha råd att betala hyran.

Redan som 16-åring började Lars Nyström arbeta. Först som maskinskötare på ett bageri och sedan, i nästan tio år som maskinoperatör på Atlas Copco i Tierp. När han var 26 år sökte han nya utmaningar och bytte jobb, till svarvare på en verkstad i Söderfors.

– Mycket roligare, men också ett mycket tyngre jobb, berättar Lars.

Lars hann arbeta på verkstaden i tre månader innan han blev sjukskriven för första gången, för nackspärr. Sedan kom nästa nackspärr, och nästa och nästa. Sedan 2002 har Lars diagnosen kronisk nackspärr. Han har

5 procents rörlighet i nacken och har ständigt svår värk.

När han efter fyra år sades upp från verkstadsjobbet gick han in i en djup depression.

– Men jag har fått lära mig att leva med smärtan nu, säger han.

Läkarna intygar att han inte kan jobba, ändå utförsäkrades Lars från sjukförsäkringen 1 juni i år.

När Lars fick sin ersättning från sjukförsäkringen fick han ut ungefär 8 500 kronor per månad. Nu får han i stället sin ersättning från aktivitetsstödet via Arbetsförmedlingen. Som så många andra utförsäkrade hamnade Lars på det lägsta beloppet, 223 kronor per dag. Lars får ut

3 300 kronor per månad. Det ska täcka hans hyra på 5 000 kronor per månad, el, telefon och mat. Lars konstaterade snart att siffrorna inte gick ihop.

24 juni besökte han försörjningsstödenheten på Gävle kommun. För första gången i sitt liv sökte han socialbidrag.

– Det känns nedvärderande. Jag har ju lika ont i nacken i dag som innan, säger han.

Vill ha ett drägligt liv

Nu har Lars snart gått klart den så kallade arbetslivsintroduktionen som utförsäkrade erbjuds av Arbetsförmedlingen. Introduktionen har för Lars del inneburit en kurs i stress- och smärthantering.

De är sex deltagare i kursen, alla utförsäkrade.

– Den sociala biten är bra, men annars... Jag tycker att det ska vara vård i stället för krav och att en utredning ska göras innan utskrivning. Nu görs det efteråt. Drömmen är inte större än att få lugn och ro.

Lars drömmer inte om några utsvävningar, inga resor eller dyra prylar.

– Jag vill bara leva ett drägligt liv.