Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs på i vargfrågan innan ni debatterar

Under rubriken ”En säker landsbygd utan varg” sällar sig moderaternas Margareta B Kjellin och Adam Rydstedt till flera andra politiker som huvudlöst och okunnigt uttalat sig om vargföre-komstens påverkan på fårnäringens och fäbod-brukets utveckling, samt att möjligheten till jakt starkt begränsas.

Mot bakgrund av politikernas alltmer minskande trovärdighet, bör det vara nog nu med okunniga och osanna påståenden för att i populistisk anda försöka vinna landsbygdens röster i vargfrågan.

Vekligheten för landsbygden och jakten är nämligen inte vad debattörerna försöker påskina. Sedan millennieskiftet och i takt med att vargen och andra rovdjur ökat, har antalet får ökat med 97 procent i länet. Antalet vargangrepp inom tamdjursnäring (främst får och lamm), utgör i snitt bara två angrepp per år och kan på inget sätt anses begränsa möjligheterna att bo och verka på landsbygden.

Antalet fäbodar i länet har också ökat sedan mitten av 90-talet och uppnår nu till delar Länsstyrelsens miljömål för fäbodbrukets utveckling. Sedan 2009 har tre rovdjursangrepp skett på fribetande fäboddjur i länet och samtliga av björn och inte av varg.

Det är riktigt att vargförekomsten påverkar jaktutbytet eftersom vargen konkurrerar med jägarna om älg och rådjur. Frågan är dock hur Moderaterna vill att fördelningen skall se ut mot bakgrund av att jaktintresset står för cirka 80 procent av älgens dödlighet, medan vargen står för cirka 10 procent?

Frågan är också hur Moderaterna ser på det jaktliga köttutbytet mot bakgrund av att lika många länsjägare i dag som i början av 70-talet, fäller dubbelt så många älgar och minst lika många rådjur som då, trots att det då inte fanns varg.

Det är också riktigt att vargen dödar ett antal lösspringande jakthundar, som de naturligt ser som inkräktare i reviret och utgör ytterligare en risk bland många andra risker inom löshundsjakten.

Debattörerna anser att detta begränsar jaktmöjligheterna, men tycks inte bekymra sig om det faktum att åtskilligt fler jakthundar dödas av andra orsaker under jaktutövning.

Till exempel trafik, drunkning och vådaskott med mera, men det är bara vargangrepp som skapar rubriker och reaktion inom moderaterna!

Det är förvånande att Kellin och Rydstedt inte tagit reda på vilka nivåer som gäller för länets vargpopulation.

Tydligen har de inte uppfattat att miniminivån utgör två årliga föryngringar motsvarande 20 individer och att förvaltningsnivån utgör tre årliga föryngrar, det vill säga 30 individer.

Då har de heller inte uppfattat att Samverkansrådet för Mellersta rovdjursförvaltningsområdet beslutat att Gävleborg solidariskt skall hysa minst fyra årliga föryngringar och att detta också är Naturvårdsverkets inriktning och mål.

Där är vi nu enligt vinterns inventeringar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare