Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Agneta har levt med polio sedan barndomen – Rotary fortsätter kampen mot sjukdomen

Sandviken Västra Rotary Club har haft ett intressant besök av Agneta Rudsänger, som mycket fängslande berättade hur det är att leva med polio. Agneta arbetade, trots sitt handikapp, under många år som lärare på Murgårdsskolan i Sandviken, berättar Björn Jonson.

Under polio-epidemin 1953 drabbades flera barn i Agnetas hemby i Jämtland. Själv sjuknade hon in samma dag som hennes pappas 50-årskalas. Det började med att Agneta fick allmän värk i hela kroppen och förlamades successivt. Ganska snart kom hon till infektionssjukhuset i Östersund och senare till vanföreanstalten i Härnösand (institutionsvård för barn med svåra rörelsehinder reds. anm.). Hon blev bättre, fick återvända hem och fortsätta i skolan. Hon gick på gymnasiet i Östersund och tog en fil.mag.-examen i Uppsala. Det första lärarjobbet fick hon i Tierp. Sandviken – och legendariske Folke Ledin – erbjöd henne fast tjänst på Murgårdsskolan. Där blev Agneta kvar i 38 år.

Under många år har Agneta kunnat leva ett (nästan) normalt liv. Efterhand har effekterna av polion blivit allt större. Idag talar man om Postpoliosyndrom – effekter som kommer successivt efter många år med polio som det idag inte finns något botemedel för.

Agneta konstaterade att hon liksom alla handikappade måste leva med sin sjukdom, acceptera faktum och anpassa sig till situationen. Det är mycket viktigt med tillgänglighet för henne, liksom för alla handikappade. Vi ska inte heller vara rädda för att fråga den som är handikappad vad som hänt.

Agneta påminde om hur viktig det är att vaccinera sig och att vaccinationsprogrammen fortsätter. Det känns speciellt aktuellt att påminna om idag när Corona-viruset brer ut sig. Polio är en virussjukdom som angriper de motoriska nervcellerna i ryggraden, vilket kan ge förlamningar. 15 000-20 000 personer i Sverige beräknas ha drabbats av denna sjukdom. 1957 började vi i Sverige att vaccinera alla barn mot polio.

Rotary har sedan 1985 drivit projektet ”End Polio Now”, för att utrota polio i världen. Organisationen har finansierat inköp och utdelning av vaccin till över 2,5 miljarder barn. Under senare år har projektet aktivt stötts av bland annat Bill och Melinda Gates Foundation. 1985 fanns 350 000 poliofall i 125 länder. I dagsläget återstår endast ett tiotal fall i Afghanistan och ett 60-tal i Pakistan. Nigeria förklaras förmodligen poliofritt 2020. Men vaccinationen måste fortsätta. Gör vi ingenting blir det 200 000 nya fall inom en tioårsperiod.

Insänt av Björn Jonson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel