Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Lerbyggare från flera nordiska länder på besök i Järbo

Ett nygammalt samarbete har startats för lerhusbyggare i flera nordiska länder. Förra helgen samlades intresserade vid gården för ekobygge i lera i Järbo.

Annons

Marjo Marthin och Lärkan Hagström har etablerat Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera i Järbo.

På gården håller Lerbyggeföreningen i Sverige sina årliga höstmöten, och tack vare att Nordiska Kulturrådet beviljat resebidrag kunde deltagare i år komma också från Åland, Norge och Finland.

Alla samlades i Näsviken där Niklas Olsson och Lisa Holmberg bygger ett genomtänkt hus med halmbalar i bärande träkonstruktion. Det unga paret har blivit mycket uppmärksammat för sina kloka val, bland annat har de fått Hudiksvalls kommuns miljöpris i år.

På fredagskvällen kom alla deltagarna till Järbo där helgen fylldes med föredrag, samtal och grupparbeten. Målet var att återetablera samarbetet mellan lerbyggare över gränserna, något som fanns på 90-talet men rann sedan ut i sanden.

Under lördagen visade en deltagare från Norge bilder från besök i Ryska ekobyar. Där pågår en ”tyst grön revolution”. Ryssland är det land i världen som har flest ekobyar. Människor som vill bo lantligt och siktar på självförsörjning erbjuds nu mark gratis i östra Ryssland där klimatet är idealiskt för odling. Intresset för att bo i ekoby, med gemenskap, närhet till natur, djur och ekologiskt odlad mat växer överallt i världen – även i Järbo.

Alla 24 deltagare var uppfyllda av mötet och samarbete återetableras nu mellan nordiska lerbyggare. Alla tror på fortsatt expansion för ekobyggandet.

Marjo Marthin

sekreterare i Lerbyggeföreningen i Sverige.