Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Lerbyggare från flera nordiska länder på besök i Järbo

Ett nygammalt samarbete har startats för lerhusbyggare i flera nordiska länder. Förra helgen samlades intresserade vid gården för ekobygge i lera i Järbo.

Marjo Marthin och Lärkan Hagström har etablerat Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera i Järbo.

På gården håller Lerbyggeföreningen i Sverige sina årliga höstmöten, och tack vare att Nordiska Kulturrådet beviljat resebidrag kunde deltagare i år komma också från Åland, Norge och Finland.

Alla samlades i Näsviken där Niklas Olsson och Lisa Holmberg bygger ett genomtänkt hus med halmbalar i bärande träkonstruktion. Det unga paret har blivit mycket uppmärksammat för sina kloka val, bland annat har de fått Hudiksvalls kommuns miljöpris i år.

På fredagskvällen kom alla deltagarna till Järbo där helgen fylldes med föredrag, samtal och grupparbeten. Målet var att återetablera samarbetet mellan lerbyggare över gränserna, något som fanns på 90-talet men rann sedan ut i sanden.

Under lördagen visade en deltagare från Norge bilder från besök i Ryska ekobyar. Där pågår en ”tyst grön revolution”. Ryssland är det land i världen som har flest ekobyar. Människor som vill bo lantligt och siktar på självförsörjning erbjuds nu mark gratis i östra Ryssland där klimatet är idealiskt för odling. Intresset för att bo i ekoby, med gemenskap, närhet till natur, djur och ekologiskt odlad mat växer överallt i världen – även i Järbo.

Alla 24 deltagare var uppfyllda av mötet och samarbete återetableras nu mellan nordiska lerbyggare. Alla tror på fortsatt expansion för ekobyggandet.

Marjo Marthin

sekreterare i Lerbyggeföreningen i Sverige.