Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Massor av medaljer och kval till riksfinalen

I helgen avgjordes Svenska Simförbundets sju regionsfinaler för ungdomar upp till 16 år. Simmare från GSS, HSS och SSHK deltog mellansvenskas tävlingar i Örebro där man också simmade för platser i riksfinalen som simmas i Umeå 6-8:e december. Finalplatserna tilldelades de snabbaste 18-24 tiderna i regionsfinalerna.

I klassen 15-16 år tog 15-åriga sandvikstjejen Saga Boråker hela sex medaljplaceringar i regionen och vann 200 och 100 meter bröstsim, där hon också kvalade in till riksfinalen på en total fjärde respektive sjunde plats.

Helmi Swanson, GSS, simmade till sig en medalj och reservplats i 200 meter bröstsim. Saga simmar också 200 meter medley i Umeå. I motsvarande klass för herrarna kvalade Carl Hansson, 16 år, till riksfinalen i 200 meter ryggsim.

Tillsammans med sina klubbkompisar Albin Östlund, Olle Wikholm och Danny Simaleza gick han också vidare i lagkappen över 4x100 meter frisim. Klubben har också en reservplats i lagkappen över 4x100 meter medley där Carl, Olle och Albin gjordes sällskap av Hugo Swanson. I äldsta åldersklassen tog även Albin, Olle och Carl flera individuella medaljer.

I pojkar 14 år simmade också Danny Simaleza till sig guldmedaljer i 100 fjäril, 200 fritt och 400 meter medley samt silvermedaljer i 200 meter ryggsim och 200 meter medley.

Han kvalade därigenom in i samtliga riksfinaler med undantag för 200 meter medley där han är reserv. I samma klass tog Samuel Sjökvist fem medaljer, därav ett guld i 200 meter bröstsim samt en reservplats i riksfinalen. I yngsta herrklassen, pojkar 13 år och yngre, gick Hugo Swanson, 13 år, vidare i 100 meter rygg, 100, 200 meter medley samt 100 och 400 meter frisim.

Han vann samtliga grenar utom 100 meter rygg där han blev tvåa. Tiderna på 400 meter frisim och 200 meter medley var också de snabbast i Sverige i åldersklassen. Bland medaljörerna i åldersklassen fanns också Aston Horn, 12 år, från HSS som simmade till sig en medalj i 100 meter fjäril.

På tjejsidan togs också en massa medaljer. Utöver Saga tog Lisa Löf, Frida Florén, Helmi Swanson, Maja Nilsson (samtliga GSS) samt Moa Kvarnlöf och Anna Jönsson (båda SSHK) flera medaljer i olika distanser och simsätt för flickor 15-16 år. Även i den yngsta damklassen, 13 år och yngre, togs en medalj i 100 meter fjäril av Astrid Lönn, 11 år, HSS.

Med det stora antal simmare som Gästrikeklubbarna har i åldrarna upp till 16 år så kommer vi att ha flera spännande år i dessa sammanhang framöver. Men först och främst önskas alla simmare som kvalat till riksfinalen ett stort lycka till i Umeå i december.

Sara Horn/Läsartext

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel