Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Sigurd Göte på Gästrike räddningstjänst gav sina bästa tips för att undvika bränder

Efter en god måltid fick Inner Wheel-medlemmarna lite matnyttig information om brandsäkerhet serverad av Sigurd "Sigge" Göte från Gästrike räddningstjänst.
Under sitt föredrag gav Sigge Göte sina bästa tips för att undvika brand – och hur man ska agera om det värsta inträffar.

Alla fastighetsägare är skyldiga att installera brandvarnare enligt lagen om skydd mot olyckor (2 kap §2), som gäller sedan november 2001. Det är fastighetsägaren som ansvarar för installationen av brandvarnare och om inget annat avtalats ansvarar den boende för skötsel. Det måste finnas brandvarnare i alla former av bostadshus. Verksamhetsägare har ytterligare skyldigheter avseende brandskydd. Brandvarnare som kan seriekopplas rekommenderas i villor med flera våningar.

Många bränder startar på grund av slarv, glömska, hemelektronik och skadad elutrustning. Den som glömmer något på spisen eller ett levande ljus kan blir dömd för allmänfarlig vårdslöshet.

Sigge tipsar om att se över behovet av till exempel en spisvakt och timer till brandfarliga hushållsapparater, att inte ha bärbara datorer och mobiltelefoner som laddas på mjuka underlag, så som kuddar och filtar och att alltid använda originalladdare.

Att dra ur laddare som inte används är ett sätt att försäkra sig om att de inte orsakar en brand.

Om olyckan är framme och en brand uppstår är; rädda, varna, larma, släck en bra tumregel. Situationen är avgörande för vad som är lämpligast att göra. En brand som uppmärksammas i tidigt stadium kan ofta släckas eller begränsas snabbt. En brand på spis får aldrig släckas med vatten. Vattnet får elden att explodera! Det är en fördel att ha släckredskap, som brandsläckare och brandfilt, nära. Pulversläckare är vad Sigge rekommenderar i ett hushåll. Tänk också på att en stängd dörr hjälper till att begränsa en brand.

I höghus är det viktigt att trapphuset inte är belamrat med cyklar, barnvagnar, rollatorer och annat. Trapphuset är räddningstjänstens väg in och vägen ut vid eventuell evakuering av lägenheterna.

Kom ihåg att det kan vara direkt livsfarligt att ge sig ut i trapphuset, om du inte befinner dig i den lägenheten som brinner. Stäng dörren och stanna kvar i lägenheten. Brandröken orsakar de flesta dödsoffren i samband med brand.

Sigge avslutade med att påminna om att inte gå ifrån något på spisen, aldrig lämna levande ljus utan uppsyn och använd inte trasig elutrustning eller apparater med trasig elsladd.

Text insänd av Evelina Jigsäter

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel