Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lasse kommer ”hem” för att visa sin konst

Mångsysslaren Lasse Åberg kommer snart till Sandviken med en utställning. Men för honom betyder Sandviken mer än ett stopp i turnén.


Här har han sina rötter. Här har hans farfars far stått

i potatislandet och ropat åt
1
majtåget:


– Kamrater vänd om, tåget går åt helvete!

Sandvikenaktuella konstnären och underhållaren Lasse Åberg minns 1940- och 50-talets somrar i Sandviken. Många var gångerna han höll på att ramla ned i Jädraåns svarta vatten.

– Det fanns en läskig bro över ån som bara hade räcke på ena sidan. Jag har ett starkt minne av den bron, och av det svarta vattnet som sög, berättar han.

I dag är bron borta men minnet finns kvar hos Lasse som har sina rötter i Sandviken. Hans farfars far, Per-Erik Åberg, var en skicklig ånghammarsmed från Åmot som handplockades av en överingenjör till Sandviken när Sandvik skulle startas. Han bosatte sig i en bruksbostad på Stålgatan, ett hus som hans sons sonson Lasse besökt och beundrat många år senare.

Per-Erik var ett riktigt original som gick under namnet ”Hallelujasmeden”. Som smed hade han ett högt anseende och eftersom han var en frälsningssoldat anlitades han för att ”läsa över döda” vid minnesstunder.

– Han var också rabiat motståndare till tobak, alkohol och socialism. 1 maj stod han i potatislandet med en grep i handen och ropade till de i demonstrationståget: ”Kamrater vänd om, tåget går åt helvete”, berättar Lasse Åberg som lärt sig mycket om släkten genom släktforskning.

Per-Erik var inte ensam smed i släkten, yrket har gått i generationer sedan 1700-talet. Men även känslan för form har funnits där.

Lasse farfar Martin Åberg var en mycket skicklig hemslöjdare som bodde Hofors, jobbade på SKF och vann många priser för sin slöjd.

Hans konstnärliga sida har gått i arv till barnbarnet Lasse som föddes i Hofors 1940. Sex månader gammal flyttade han med föräldrarna till Stockholm när hans pappa fick ett nytt arbete.

– Jag tycker att det var bra att vi flyttade. Det är lättare att det blir mer instängt när man bor på ett bruk, säger Lasse.

Men trots att flyttlasset lämnade Hofors för 68 år sedan känner Lasse fortfarande att han har sina rötter i Sandviken och Hofors. En kusin och en moster bor fortfarande kvar och brukar komma när han uppträder här. Och han har sina barndomssomrar och minnet av den läskiga bron.

– Det känns fortfarande lite som hembygden, menar han.

I dag när Lasse besöker Sandviken är det främst i rollen som konstnär eller underhållare. I februari besöker han och frun Inger Konsthallen i Sandviken där de guidar i sin gemensamma utställning Art´s Fun.