Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lassgård om skådislivet

Där står han, mitt på golvet i den största salen – Rolf Lassgård. Som en helt vanlig karl, och man får känslan av att man egentligen känner honom.

Han berättar om olika regissörer som han jobbat med, dödssynder som blir till ett klockrent klipp och det konstigaste han har gjort med en kamera.

Vi börjar där, med det konstigaste han gjort med en kamera.
– Under inspelningen av en av Wallanderfilmerna fick jag stå bakom en kamera och skaka på den, berättar han.
På så sätt skapades en stressig scen där poliser jagade tjuven. Han berättar också om regissörerna Colin Nutleys knep för att skapa verkliga reaktioner under filmtagningar. Från filmen Under solen, en av Nutleys filmer, visar Rolf Lassgård ett exempel på filmduken.
Under en scen tillsammans med Helena Bergström säger regissören till henne att byta ut en replik mot ett försök till en kyss, vilket Rolf Lassgård inte hade en aning om. Resultatet blev en väldigt oväntad reaktion från honom, och så klart ett bra klipp som också kom med i filmen.

Rolf pratar om skillnad mellan film och litteratur. Han tar upp ett avsnitt ur en gammal tidning där de beskriver hur ett gäng killar går till en saloon och ”John McCarter var inte där”. Hur förklarar man det på film?

Det är inte lätt att bli skådespelare för en ung person, så klart. Enligt Lassgård själv har ungdomarna ändå större chanser idag, med tanke på de olika linjer och inriktningar som man kan välja i skolan nu.
– Genom att själv skapa möjligheter och ha den där viljan som behövs, så är det lättare att ta sig dit man vill, säger han.
Själv började hans karriär på roliga timmen som åttaåring, sen fortsatte det genom amatörteatrar, scenskolan i Malmö, en hel del kurser och Skånska Teatern som senare delvis flyttade till Gävle.