Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt 2011 bli ett enklare år för småföretagarna

Att fortsätta förenkla och förbättra vardagen för företagen här i Gävleborg är en av de viktigaste frågorna under 2011. Ska vi behålla vår välfärd och skapa fler jobb måste fler människor och företag våga satsa på sina idéer, driva företag och få dem att växa.

De senaste fyra åren har Alliansregeringen genomfört 590 åtgärder och har ytterligare 100-tal på gång för att förenkla vardagen för företagen. Flera av de regler som företagen har pekat ut som dyra och krångliga har förenklats till exempel revisionsplikten, arbetsmiljöreglerna och reglerna om bokföring och årsredovisning. För första gången har vi nu ett trendbrott vad gäller företagens administrativa kostnader.

Förenklingsarbetet har gett resultat i flera internationella undersökningar. Under 2010 gick Sverige från plats 18 till 14 i Världsbankens rankning ”Doing Business” och från 4 till 2 i World Economic Forums ”Global Competitiveness Index”. De första stegen mot ett företagsklimat i världsklass är tagna.

Samtidigt måste man vara ärlig och erkänna att det fortfarande är för få av Gävleborgs företag som märker en påtaglig förändring i sin vardag. Därför måste förenklingsarbetet ytterligare vässas och anpassas för att anta framtida utmaningar och ta vara på kommande möjligheter. Under de kommande fyra åren kommer regeringen därför att intensifiera arbetet med att förenkla för företagen.

Inte minst handlar det om att också gå igenom regler på europeisk och lokal nivå. Drygt 50 procent av de administrativa kostnader som företag i Sverige möter är en del av EU:s regelverk. Samtidigt är det just på den regionala och lokala nivån som inte minst småföretagen har störst regelbunden kontakt, exempelvis i samband exempelvis miljöprövning, bygglov, detaljplaner, livsmedelstillsyn m.m.

Länsstyrelsen i Kronoberg och Tillväxtverket fick därför regeringens uppdrag att ge förslag på hur man kan förenkla för företagen på regional och lokal nivå. Bland annat förslår man åtgärder för att förkorta, tydliggöra och informera företagen om handläggningstider. Vidare vill man att information till företagen om regelverkets krav och hur de ska uppfyllas ska förbättras och samordnas mellan olika myndigheter.

För att skapa förutsättningar för det framtida arbetet med att förenkla för företagen på regional och lokal nivå föreslås också genomförandet av kompetensutvecklingsinsatser för medarbetarna inom länsstyrelser och kommuner. Det här är förslag regeringen nu med intresse kommer att analysera för att se om och i så fall hur vi kan gå vidare med dem.

En enklare vardag är av stor vikt för att vi ska få fler företagare och trygga jobben och välfärden. Ring in småföretagaråret 2011, var därför uppmaningen till regeringen från en av landets företagarorganisationer. För min del handlar det om mer än så. Ska vi trygga vår gemensamma välfärd och skapa fler jobb måste de närmaste åren vara företagarnas år. De första stegen är redan tagna.

Maud Olofsson, näringsminister och Centerpartiets partiledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel