Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt alla barn lära sig läsa, skriv och räkna!

Annons

Barn som har svårt att lära sig läsa, skriva och räkna måste få hjälp tidigare än idag. Nu dröjer ofta extrainsatserna och sätts in först när eleverna håller på att missa gymnasiet. Att många barn går genom grundskolan utan att kunna läsa ordentligt ökar klassklyftorna. Vi anser därför att en ”Läsa-Skriva-Räkna-garanti” bör införas i Ockelbo.
Vi har under de senaste åren sett att resultaten i Ockelbo vid de nationella proven i årskurs 9 ligger på en låg nivå. Dessa resultat är inget som uppstår just på högstadiet utan det är ett resultat av vad som hänt från den tidiga skolåldern eller kanske redan i förskolan.
En läsa-skriva-räkna-garanti skulle stärka elevernas rätt till extra hjälp och tydliggöra elevers och föräldrars rättigheter. Garantin bör utformas så att alla elever med särskilda svårigheter i svenska, engelska och matematik får rätt till extra undervisning, vid behov ett individuellt schema med utökat antal timmar undervisning, läxläsningshjälp, eller extralektioner där det behövs.
Naturligtvis kan vi inte garantera att alla barn verkligen lär sig läsa, lika lite som en vårdgaranti garanterar att alla blir friska. Men vi kan garantera att ingen som hamnar på efterkälken lämnas i sticket.

Med Folkpartiet blir Ockelbo en plats där alla växer
Stig Mörtman, Folkpartiet Liberalerna

Mer läsning

Annons