Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt dem stanna – "Det hade lika gärna kunnat vara jag"

Nästan varje dag kan vi höra deras historia. I tidningar och i tv berättas om hur de lever sina liv i ständig oro för att bli utvisade till Afghanistan. Ett land många av dem inte har bott i sedan de var små, då de flydde för första gången. Ett land där det inte finns något att återvända till, ett land i krig där det är livsfarligt att bo. Det hade lika gärna kunnat vara jag, bara ödet avgör i vilket land vi föds och hur våra liv formas. Att vara ensamkommande barn från Afghanistan innebär att du redan har en stor ryggsäck med hemska minnen och erfarenheter. Att du har lämnat din familj, eller delar av den, i en annan del av världen och att du gjort en resa vi svenskar inte ens kan föreställa oss.

En lång resa till ett främmande land, med hopp och drömmar om en framtid i trygghet långt ifrån krig och fattigdom. Och vi tog emot dem, sa välkomna till vårt land och gav dem tron att allt äntligen skulle bli bra. Men det sätt vi sviker de här barnen och ungdomarna på är ofattbart, oförlåtligt och väldigt sorgligt. Vi behandlar dem som varelser helt utan känslor, bestämmer över deras öden och gör allt för att bryta ner dem.

Hit till Sverige kom riktiga överlevare, starka och fysiskt friska unga människor som vi sakta men säkert bryter ner genom att ta ifrån dem hoppet och tron på en framtid. Med ett hot om utvisning hängande över sig blir till sist även den starkaste svag, rädd för att skickas ensam till ett land i krig. Det minsta vi kan göra är att vara snälla mot de som kommer till Sverige!

Hoppet är det sista som överger oss, nu måste vi hoppas och tro att regeringen lyssnar på alla protester som hörs och beslutar att alla de som redan är här får stanna! Får stanna i vårt land och får en chans till utbildning och jobb, få leva sitt liv i trygghet och frihet. En mänsklig rättighet alla borde ha rätt till!

Roja Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare