Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt företagen få del av pengarna

Lärlingsutbildningarna på gymnasiet är en försöksverksamhet som nu har dragit igång runt om i landet. Platserna är efterfrågade, särskilt de inom VVS.

Försöket innebär att minst hälften av utbildningen ska vara arbetsplatsförlagd.

Utbildningen omfattar 2 500 poäng, varav minst hälften ska vara arbetsplatsförlagd.

Ett statsbidrag på 25 000 kronor per elev och år utbetalas till de skolhuvudmän som deltar.

Huvudmannen (skolan) ansvarar för hur statsbidraget används i försöksverksamheten. Får företagen något av statsbidraget för att ta hand om dessa lärlingar?

Enligt de skolor jag har varit i kontakt med, ska företagen ej få något av de 25 000 kronor.

Varför ska då företagen ta hand om hälften av utbildningen?

Handledningen av eleverna ställer stora krav på företagen. Enligt skolverket får bara sådan handledare anlitas som har nödvändiga kunskaper och erfarenheter för uppdraget och i övrigt bedöms lämplig. Vem gör den bedömmningen?

Handledaren måste också veta hur betygssättningen i skolan fungerar.

Jag är inte säker på att företag i dagsläget har tillräckliga resuser för att kunna ge bra handledning.

Här sänker man även betygsnivån, kärnämnena måste kompletteras i efterhand om eleven ska kunna avlägga yrkesexamen och få yrkesbevis.

Företagen tar på sig en betydligt större utbildningsuppgift, än när det gäller den traditionella gymnasieutbildningen. I och med att eleverna är ute på pratik mer än de elever som går på ett vanligt yrkesprogram, måste de läsa in de teoretiska ämnen på halva tiden jämfört med de elever som inte går lärlingsprogrammet.

Det är viktigt att informera om vilken status dessa elever får när de kommer ut på företagen.

I dagsläget sägs det upp lärlingar. Det innebär att de får avbryta sin utbildning. När får de komma tillbaka för att få avsluta sin utbildning?

Tänk er själva att ni utbildar er till ett yrke, läser på högskola, blir inkallad till rektorn, som talar om för er att ”tyvärr, du måste avbryta din utbildning”, och du har endast några månader kvar på din utbildning.

Detta är den sanna verkligheten för våra lärlingar i dag.

Roger Hedblom

ordförande Byggnads Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel