Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt inte barnen växa upp med en mall som vi skapat

I dag behöver vi inte ens gå utanför dörren för att bli beskjutna av bilder av H&M:s långbenta, overkligt vackra kvinnomodeller eller Carlings barbröstade, stenutskurna karlmodeller som lägger ytterst lite fokus på tusenkronorsjeansen de bär under magmusklerna. Vad säger detta oss om verkligheten?

I denna moderna västvärld blir allt fler människors självkänsla och mentala spegelbild underminerad av en konstant stigande ribba för fysiskt utseende. Dagens samhälle har målat upp en bild av hur vi borde, och inte borde, se ut. För att vara, eller känna sig, attraktiv måste man ha en viss uppsättning fysiska attribut som enligt all reklam runt oss lockar det motsatta könet. Är detta verkligen rätt uppfattning?

Varför låter vi oss då bli styrda av denna bild?

Reklambolag, klädföretag och modevetare över hela världen tjänar pengar genom att måla upp en bild av ouppnåeliga ideal. Ingen undgår dessa föreställningar. De kulturella budskap vi i dag får ta emot har förvridits i flera generationer. Överdrivna skildringar av till exempel den manliga fysiken har, genom allt från actionfigurer till dagens reklam, har gjort att vi anser att en vältränad kropp är ett centralt kriterium för att uppnå manlighet. Vissa kan säga att situationen för män i dag är densamma som kvinnor fått stå ut med under lång tid, att uppfylla samhälleliga krav på orealistisk skönhet. Fråga er själva: Är inte vår tids kroppsideal ett globalt lurendrejeri?

Syftet med träning och kosthållning kommer att gå förlorat i jakten efter den perfekta kroppen, och till slut kommer folk att inse att det är omöjligt att upprätthålla så hög standard som vi dagligen blir utsatta för. Vi måste förändra detta nu, för precis som med den globala uppvärmningen kommer våra barn och barnbarn att lida av de misstag vi gjort. Låt inte våra barn växa upp i en värld där de känner sig pressade att uppnå krav som vi overkligt ställt. Låt dem inte bli bedömda baserat på en mall som vi skapat.

Jim Bergman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare