Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt mer av vattenkraften stanna i Norrland

Norr om Dalälven finns stora naturtillgångar som kommer hela Sverige till del. Ett exempel är vattenkraften som spelar en avgörande roll för hela Sveriges elförsörjning. Det vore därför både rimligt och önskvärt att en större del av dessa naturtillgångar och resurser stannar i Norrland.
Staten skulle kunna bidra till att utveckla norra Sverige genom att, som ägare till Vattenfall, placera huvudkontoret utanför Stockholm som exempelvis LKAB redan har gjort. Ledningen för statliga Vattenfall borde göra detta på kommersiella grunder utan politiskt styrning. I många avseenden är Stockholm en plats som är direkt olämplig för ett huvudkontor. Utanför Stockholm finns mycket goda kommunikationer med omvärlden och tidsskillnaden från södra delarna av Stockholm till Arlanda jämfört med att åka från Luleå, Östersund, Umeå eller Sundsvall med flyg eller från Gävle med tåg är marginell. Det finns mycket stora möjligheter att rekrytera lojala och kompetenta medarbetare utanför Stockholm och det är ett viktigt skäl till att placera verksamheter där. Det förekommer sällan omfattande trafikstörningar och boendepriserna för medarbetarna är väsentligt lägre utanför Stockholm.
Som ägare av Vattenfall borde staten överväga att låta bolaget ha sitt huvudkontor nära sina produktionsenheter. Vidare borde delar av vinsterna från vattenkraften kunna användas till att bidra till att hela Sverige ges förutsättningar att utvecklas. Detta kan ske genom att Vattenfall ges ett kommersiellt uppdrag att exempelvis samverka med universitet och högskolor i Norrland med syfte att utveckla nya energikällor. Man kan även tänka sig att en viss ekonomisk del av varje producerad kilowatt får stanna i respektive län och gå till insatser för att utveckla entreprenörskap i skolan och infrastrukturen i den egna regionen.
Ibland, inte minst när det kommunala skatteutjämningssystemet diskuteras och debatteras, kan man utifrån ett Stockholmsperspektiv påstå att Norrland är ”tärande” i förhållande till Stockholm. Utan naturtillgångarna i norr så skulle Mälardalen vara betydligt fattigare. En av anledningarna till uppfattningen om närande/tärande är att produktionsanläggningarna finns i Norrland medan huvudkontorsfunktioner och staber med de högre tjänstemännen finns i Mälardalen och Stockholm. Det här borde man aktivt ändra på under de kommande åren. Alliansen tar ansvar hela Sverige, och att förlägga Vattenfalls huvudkontor i Norrland skulle bidra till att stärka arbetslinjen.

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län

Johan Johansson (M)
Riksdagsledamot Norrbottens län