Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss slippa mer sten i Gävle stad

/

I en krönika i Dagens Nyheter berättar Hans Bergström om en artikel i tidskriften Science.

Annons

I den artikeln beskriver de holländska forskarna Diederik Stapel och Siegwart Lindenberg en intressant sidoeffekt av brist på ordning i en miljö.
På en skräpig järnvägsstation bad forskarna 40 vita förbipasserande att sitta ner och fylla i en enkät om fördomar och stereotyper. På första stolen i en rad satt en mörkhyad person. Dagen efter gjordes samma enkät efter att järnvägsstationen hade städats upp. Då satte sig de svarande markant närmare sin mörkhyade medmänniska. Med detta och flera liknade experiment bevisade forskarna hur fördomar och diskriminering alstras av kaotiska miljöer medan mer trygga och ordnade miljöer inbjuder till mänskliga möten.
Staden är en mötesplats. Miljön i staden har stor betydelse för hur dessa möten blir. I en ogästvänlig och hård miljö påverkas de som vistas där och känner obehag och vantrivsel medan en bra utformad miljö skapar trivsel och inbjuder till mänskliga möten.
Ett skräckexempel på en ogästvänlig miljö här i Gävle är Centralplan. Hela området är ett ”gångtrafikområde” vilket innebär att all trafik ska ske på de gåendes villkor. Bilar får finnas där men de ska färdas i gånghastighet, cirka 7 km/tim, vilket inga bilar, inte ens polisbilar, gör. Där bilarna ska köra är det en slät yta, men de områden som är avsedda för gående har en knagglig beläggning. Många på väg till tåget drar en kabinväska med små hjul som hoppar på stenarna och den som sitter i rullstol blir
ordentligt omskakad.
Rakt genom området löper en meterhög stenmur, grå huggen granit med raka hörn och skarpa kanter. Från en ränna på ovansidan skulle vatten sakta porla ner utefter sidorna, men det gör det inte. Det finns en ”plantering” längs med muren. I planteringen växer det mest ogräs, men det gör inte så mycket för den döljs helt av muren vid ena sidan och efter den andra sidan av planteringen är bilarna parkerade. När man kommer ut från stationshuset mot Centralplan möts man av en stor grå plan utan något grönt eller några inbjudande sittplatser, men med fullt av bilar. Längs med kanten mot bilarna finns en gles mur av några halvmeterhöga ”bänkar”, även de av sten. Åtminstone jag får en stark obehagskänsla av detta.

När nu ”Tant Grön” i Esplanaden ska rivas har en arkitekttävling utlysts och det man har fastnat för är – naturligtvis – sten. Man vill bygga terrasser av sten, murar av sten och en scen av sten. Man vill ta bort några träd och ställa upp två höga långsmala paviljonger, en på vardera sidan av Esplanaden, vilka effektivt kommer att stoppa sikten från de omgivande gatorna genom planteringarna. Nu kan man stå i hörnet Drottninggatan– Norra Rådmansgatan och se Gevaliapalatset mellan träden, det kommer man inte att kunna om detta förslag går igenom.
Milles Änglar i Stadsträdgården har blivit inramade av en hård, skarp stenmur, Stora Torget har blivit en stenöken, Centralplan likaså.
Alla sådana här stora förändringar i vår gemensamma mijö borde ställas ut och debatteras ordentligt innan de bestäms.

Låt oss slippa fler områden med stenmurar. Låt Esplanaden vara en esplanad med planteringar och gräsmattor.

Christine Lekås (FP)
ledamot,
tekniska nämnden.

Mer läsning

Annons