Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lätt att begå brott mot begravningslagen

Annons

Att osant intyga till en myndighet att samtliga anhöriga inte motsätter sig att en efterlevnad aska strös på plats, som inte godkänts av övrig anhörig, är ett brott mot begravningslagen. Det är en oreparabel handling och grov kränkning.

Nu är ärendet skickat till förvaltningsrätten och inget annat än vidare till åklagare för brottsutredning vore oacceptabelt.

 

Sigvard

Svar:

När det gäller gravsättningen av aska så står det i Begravningslagen.

5 kap. Gravsättning och kremering

Ordnandet med gravsättning m.m.

1 § När någon har avlidit, bör hans önskan om kremering och om gravsättningen såvitt möjligt följas av den som i egenskap av anhörig eller närstående eller annars ordnar med gravsättningen.

 

Om man inte är överens om var gravsättningen skall ske så har man rätt enligt 5 kap 3§ Begravningslag till medling vid en tvist Tvister om kremering och om gravsättningen

3 § Om de efterlevande inte kan enas om kremering skall ske eller om gravsättningen, skall huvudmannen för begravningsverksamheten på den ort där den avlidne senast var folkbokförd på begäran medla mellan parterna.

 

Så lagen är tydlig, här är det  "osanna" intyget som jag inte riktigt förstår till vilken myndighet det har uppvisats.

 

Om askan skulle ha gravsatts i en gravplats på begravningsplatsen krävs gravrättsinnehavarens godkännande.

 

Om askan skall spridas utan för begravningsplats krävs tillstånd av Länsstyrelsen och då gäller följande till den som sänder in ansökan:

Om du är osäker på om någon anhörig eller närstående till den avlidne motsätter sig att askan strös ut, ska du kontrollera detta innan du lämnar in ansökan.

 

Hälsningar

Ulf Lernéus

Förbundsdirektör

Sveriges Begravningsbyrås förbund

LÄS fler insändare här:

91-åring om taxiresan: "Han svarade: dit kan du gå"

Sverigedemokraterna borde accepteras

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare