Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättings har inte betalat hyra för fängelset

Kulturhus Lätting har inte bara stora skatteskulder – man har inte heller betalat någon hyra sedan i våras.
Hyresskulden är nu uppe i nära 900 000 kronor.

Som Arbetarbladet tidigare berättat har föreningen som driver Kulturhus Lätting i Gävle hamnat i allvarlig ekonomisk kris.

Man har sedan i våras dragit på sig nästan en miljon i skatteskulder. Man har försökt att betala av en del men skatteskulden hos Kronofogdemyndigheten är fortfarande på 930 000 kronor.

Men det är inte allt.

Föreningen – som hyr det gamla fängelset av Statens fastighetsverk – har inte heller betalat hyra. Den sista hyran betalades in i februari, det innebär att de åtta senaste månadshyrorna är obetalda. Totalt motsvarar det 872 000 kronor.

Bakgrunden till de ekonomiska problemen är att föreningens styrelse i våras upptäckte att uppemot en halv miljon kronor försvunnit från föreningens konton. En person har polisanmälts misstänkt för förskingring.

Förutom att pengar saknas ska de också ha visat sig att viktiga avtal inte skickats in, vilket gjort att man gått miste om intäkter.

Det är enligt verksamhetschefen Susanne Ruthström förklaringen till att skulderna växt sig så stora. Men ledningen har inte gett upp hoppet om att rädda verksamheten.

Man har sagt upp personal för att minska kostnaderna och nu jagar man nya intäkter. Hyresskulden hoppas man kunna betala av – dels genom arbete de utfört med gårdsskötsel, dels med en avbetalningsplan.

– Vi har haft kontakt med Statens fastighetsverk och de har sagt att vi kan få en avbetalningsplan, säger Ruthström.

– Vi hoppas att det löser sig för Lättings, det är en verksamhet som passar byggnaden bra, säger fastighetsförvaltaren Katrine Åberg.