Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättings styrelse blev lurad

Styrelsen för Kulturhus Lätting säger att de blev vilseledda av de två misstänkta, som hade jobbat många år på Lättings och hade full inblick i föreningens ekonomi.

Två personer misstänks för att ha förskingrat pengar från Kulturhus Lätting. Många frågar sig hur det kunde ske.

Föreningens styrelse säger att verksamheten byggde på ett stort förtroende för de misstänkta - verksamhetschefen Susanne Ruthström och man med förtroendeställning i föreningen. Det är de två som har varit firmatecknare och haft inblick i ekonomin. De har också haft all ekonomisk dialog med Lättings samarbetspartners och kontaktpersonerna inom olika projekt.

– Vi förstår hur detta har kunnat passera. Vi har inte haft tillräcklig insyn i den ekonomiska biten. Vi har fått ekonomiska rapporter som berättat att flera nya projekt var på gång, säger Stefan Gagnefur, styrelsemedlem sedan 1994.

De senaste fyra åren, fram till februari i år, är det den polisanmälde mannen som har skött revisionen på Lättings. Han har även lämnat ekonomiska rapporter till styrelsen. Rapporterna har varit förskönade och gett en bild av att föreningen inte hade så stora skulder, menar Stefan Gagnefur.

– Rapporterna fram till början av det här året tror jag inte ett dugg på. Vi har fattat viktiga beslut baserade på dem och då blir det ett korthus som rasar ihop, säger han.

I februari började styrelsen på Lättings ana oråd. Misstankarna riktades mot mannen. Han polisanmäldes och sades upp. Mannen ska också ha slarvat med att skicka in viktig rapportering till bland andra Gävle kommun och Arbetsförmedlingen. Då ska Lättings ha gått miste om stora belopp som de skulle ha fått för sin verksamhet med att sysselsätta långtidsarbetslösa.

I onsdags kom nästa avslöjande om att verksamhetschefen Susanne Ruthström tagit en miljon kronor från föreningens konto och spelat för dem.

– Det var helt omöjligt i mitt huvud. När vi fick höra det blev vi helt bedövade, säger Stefan Gagnefur.

Även där säger Stefan Gagnefur att orsaken är bristen på insyn i ekonomin, samt att man litade på de misstänkta. Susanne Ruthström hade insyn och lämnade ekonomiska rapporter.

Borde ni inte ha haft insyn?

– Jo, självklart. Men om man får siffror och balansräkningar från två firmatecknare så litar man på det. Men nu märker man hur lätt det är att bli lurad, säger Stefan Gagnefur.

Han sticker inte under stol med att styrelsen har ett ansvar.

– Oavsett hur lurade vi känner oss så bär vi ändå ett ansvar. Det kan man aldrig frånskriva sig. Jag skäms för hur det här ser ut.

Lättings har fått miljoner i bidrag från Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet. Kommunen betonar att de inte har något ansvar för Lättings ekonomi.

– Lättings är ingen del av Gävle kommun. Den är en fristående ekonomisk förening. Vi har köpt tjänster av Lättings i 24 år men vi har inte någonsin granskat dem ekonomiskt. Det är deras revisor och styrelse som ska hantera det, säger Björn Häägg, enhetschef för arbetsmarknadsenheten.

Arbetarbladet har försökt nå den polisanmälde mannen, men har inte lyckats.