Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läxan från spelåret 2008

Efter förra årets spelår dömde jag på förhand ut 2008.

Efter milstolpar som ”Super Mario Galaxy”, ”Mass Effect”, ”Halo 3”, ”Bioshock”, ”The legend of Zelda: Phantom Hourglass” och ”Call of duty 4” så kändes det omöjligt att toppa 2007.

Men frågan är om inte spelbranschen har lyckats i år igen?

Efter att ha klarat av ännu en späckad spelhöst så känns det fantastiskt att få pusta ut och försöka summera det gångna året, ett år som jag trodde skulle bli ett mellanår för spelkulturen.

Förra årets strida ström av topptitlar kändes som sagt omöjlig att bräcka och någonstans har jag burit med mig den känslan genom hela 2008. När man blickar tillbaka kan man säga att jag hade ”fel, fel, fel”, som en ung Brasse Brännström skulle ha sagt.

Vårt postfack har varit fyllt till brädden vecka efter vecka, och det är inte direkt några skräptitlar du hittar på vår årsbästa-lista här intill.

Gränserna för grafik och historieberättande har flyttats fram ytterligare. De sista barriärerna mellan hardcorespelare och icke-gamers har rivits ner för gott i och med spel som ”Wii fit”, ”Rock band” och Microsofts kopior på Playstation-storsäljare som ”Singstar” och ”Eye Toy”. Nu spelar nästan alla, helt enkelt.

Kriget mellan de tre konsolerna rasar vidare, och ingenting är sig likt.

Förra generationens jumbo, Nintendo, är numera säker kung bland konsolerna och Wii-satsningen har gett utdelning med råge. Xbox ligger fortfarande tryggt i mitten och den förre kungen, Playstation, ligger som trea i försäljningsracet.

Vi väntar fortfarande på det verkliga styrkebeskedet från Sonys monsterkonsol och att döma av spel som ”Metal Gear Solid IV”, ”Little big planet” och ”Singstar”-fenomenet så är Ps3:an långt ifrån uträknad.

När Playstation 2-ägarna på allvar börjar fundera på att uppgradera sig så kan den svarta monstermaskinen återigen bli en kraft att räkna med.

Trots rekordförsäljning så tycker jag även att Wii har haft ett mellanår, utan något ”Zelda” eller något ”riktigt” Super Mario-spel. Det känns, helt enkelt, som om spelutvecklarna blev tagna på sängen av Nintendos succé och nu jobbar man hårt för att komma ikapp.

Man måste också försöka ta sig förbi stämpeln som maskinen för gimmick-spel, men den barnsjukdomen fanns ju även hos Nintendo DS så 2009 har alla chanser att bli riktigt bra för Nintendo-fansen.

Den konsol som har levererat bäst spelmässigt är helt klart Xbox 360, som idag bjuder på det överlägset bästa utbudet av kvalitetsspel bland de tre stora konsolerna. Att man dessutom har insett vikten av att satsa på de yngre och casual-publiken gör ”kryssboxen” ännu farligare.

Efter att ha blivit överkörd av den gigantiska mängden titlar som släppts under 2008 så har jag i alla fall lärt mig en läxa. Jag ska inte döma ut 2009 på förhand. Det har alla chanser att bli ett fantastiskt spelår, var så säker.