Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laxen skurk på påskbordet

Odlad lax är en självklarhet på många påskbord, men kanske är den rosaglänsande fiskbiten inte så oskyldig som den ser ut. Den har nämligen käkat en massa fiskmjöl, vilket i sin tur kan ha ställt till med en hel del elände i världen.

Gävlebon Anette Eriksson tar en stor inplastad lax i disken på Maxi Ica, scannar den direkt och lägger den i varukorgen. Det är hon inte ensam om. Svenskarna är bland de mest lax-ätande människorna i hela världen, och så här till påsk går det åt extra mycket.

För att växa sig så stor och fin har laxen i sin odling ätit massor av fiskmjöl. Det är pulver av annan fisk, ofta från länder som Peru eller Thailand, som mals ner och ges till laxen. För att producera ett kilo lax krävs mellan 2,2 och 5 kilo vildfångad fisk. Fisk som kanske skulle ha behövts bättre där den var från början.

Det menar i alla fall en ny rapport från Naturskyddsföreningen och Swedwatch, som hävdar att produktionen av fiskmjöl slår ut det lokala, småskaliga fisket, och att människor på de södra delarna av klotet får gå hungriga när deras matfisk går åt till att föda upp vår lite finare fisk. Dessutom bidrar hela apparaten till utfiskningen av haven och att ekosystem som vi alla är beroende av går sönder. Men det här med fiskmjölet bekymrar inte Anette Eriksson.

– Jag tänker så här att laxen är en rovfisk i naturligt tillstånd så i vilket fall som helst så äter den andra fiskar.

Ett argument som också Maxis butikschef Magnus Winges anför:

– Jämför man med en vild lax så sätter den i sig tio kilo föda för att öka ett kilo i vikt.

Men enligt naturskyddsföreningens ordförande Mikael Garpe är det är haltande jämförelse.

– Visst, en vildfångad lax i Östersjön har också ätit fisk, men den har ju inte simmat ner till Sydamerika och transporterat bort viktigt protein från de fattiga som bor där. Och den har inte heller orsakat en process med mycket svåra utsläpp, vilket fiskmjölsindustrin gör.