Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Döden mitt i vardagen

Annons

Över 300 har dött efter terrorattentaten i Sri Lanka under påskdagen. Kyrkor och hotell utgjorde målen för bombdåden som IS tagit på sig.

Att det faktiskt är IS som genomfört attentaten vet vi dock ännu inte. IS har lidit stora nederlag och är besegrade i så väl Irak som Syrien. Att ta på sig terrorattentat är ett sätt att skapa bilden av större inflytande och makt än vad terrororganisationen faktiskt har.

Terrorattentaten har blivit en del av vårt kollektiva medvetande. Sedan attackerna den 11:e september 2001 har västvärlden fört ett tämligen fruktlöst krig mot terrorismen. Absolut säkerhet kan aldrig garanteras, ens genom mycket stora inskränkningar av skyddet av vår integritet. Dataövervakning, avlyssning och andra arbetsverktyg som står till buds för underrättelseorgan och övriga myndigheter har liten effekt när det exempelvis kommer till ensamma gärningsmän som radikaliserats i det tysta.

IS har genom åren uppmanat sina anhängare att begå attentat i deras namn. Anders Bering Breijvik utförde sina dåd ensam. Det gjorde även Anton Lundin Pettersson. Precis som Rakhmat Akilov. Men även om de ensamma utförde sina dåd, var de långt ifrån just ensamma. På nätet fanns såväl meningsfränder som idéer att hämta stöd i inför attentaten.

Men vilka inskränkningar av demokrati och integritet är motiverade att acceptera som medborgare för att möjliggöra ett myndighetsarbete som trots inskränkningar för vanliga medborgare inte kan garantera vår säkerhet?

Just nu förs en debatt i Sverige om huruvida barn till föräldrar som valt att ansluta sig till IS skall få komma till Sverige. Det borde vara en ickedebatt eftersom varje svek från en nations sida innebär en öppning för terrororganisationer att bygga hat mot nämnda nation.

Barn är inte skyldiga till sina föräldrars gärningar. Och är vi måna om landets säkerhet, finns skäl att ge dessa barn en annan uppväxt än deras föräldrar avsåg ge dem. Det är så säkerhet nationellt och globalt skapas. Inte genom att sprida rasistisk propaganda och bedriva hatkampanjer som terrororganisationer sedan kan använda i sitt rekryteringsarbete.

Dåden i Sri Lanka är del av ett större globalt sammanhang. Dåden är del av ett krig som förs mitt i människors vardag, där vår känsla av trygghet och säkerhet är vad som ska utplånas. Oavsett om terroristerna är högerextremister och nazister, islamister eller andra fanatiker.

Men hur fruktansvärda attentaten än är, är bilderna efter dem alltid de samma. Människor som minns, människor som sörjer tillsammans, människor som genom enkla, mänskliga handlingar visar på den mänskliga enigheten terroristerna vill splittra.

Inget land kan garantera absolut säkerhet för sina medborgare eller de som vistas i landet. Men minimera säkerhetshoten mot såväl vårt land som oss själva är något vi kan göra genom enkla handlingar som att inte lyssna på de som vill splittra, avstå från att sprida propaganda och själva inte sprida hat.

Annons