Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare ska få utbildning om adhd

Järbo IF stängde av 11-åriga William Sjöblom i ett år.

Nu ska alla ideella ledare i Sandviken erbjudas utbildning i hur barn och unga med adhd och andra diagnoser kan ges plats inom ungdomsidrotten.

– Är det någonstans alla barn ska få plats så är det i föreningarna, säger ordförande Marie Lind (S).

Föreningsutskottet på Kultur och fritid ger mycket pengar till idrottsföreningarna för ungdomsverksamhet. Lite extra får de just för att de ska kunna ta hand om barn så de inte hamnar utanför.

Marie Lind är ordförande. Hon menar att allt fler föreningar upplever att det är svårt att veta hur de ska göra när de råkar ut för ”problembarn” och bråkiga situationer.

– På senaste träffen vi hade med föreningarna var det många som påpekade att de inte visste hur de på bästa sätt skulle hantera barn och unga som tar mycket tid och energi från ledarna, berättar hon.

Därför ska föreningsutskottet köpa in en utbildning som alla ideella ledare får gå. Troligen blir den av till våren.

Marie Lind tycker att en ettårig avstängning av en ung pojklagsspelare är olycklig och alltför drastisk.

– Den här killen kan vara ett av de barn som allra mest behöver en sådan här aktivitet, säger hon.

Men hon betonar att hon som ordförande i föreningsutskottet inte har mandat att ta någon klubb i örat eller dra tillbaka ett ekonomiskt bidrag.

– Det skulle dessutom spilla tillbaka på alla andra ungdomar som är i deras verksamhet.

– Det vi från föreningsutskottets sida kan göra är att ge bättre förutsättningar för att det aldrig ska hända igen i någon förening i Sandviken, genom att ge stöd och utbildning.