Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När polisen skjuter medborgare i ryggen

Annons

Eric Torell älskade polisen har hans familj berättat i media. Den 2 augusti 2018 avlossar polisen 25 skott mot Eric Torell. Ett skott träffar Eric Torell framifrån, två skott träffar honom i ryggen och det är ett av skotten som träffar honom i ryggen som leder till hans död.

Eric Torell var 20 år gammal när han dödades av polisen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det har länge varit oklart om polisens agerande skulle leda till åtal. Allt annat hade dock varit orimligt. När polisen skjuter 25 skott mot en funktionshindrad 20-årig man och han dessutom skjuts i ryggen av polisen är det en händelse där ansvarsfrågan rörande det inträffade rimligen ska avgörs i domstol.

Under fredagen stod det också till sist klart att Eric Torells död faktiskt kommer leda till att åtal väcks. Tre poliser kommer åtalas, två av dem för tjänstefel, en av dem för vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Utredningen är gedigen. 127 förhör har hållits under utredningen, platsundersökningar har gjorts, nationellt forensiskt centrum har varit inkopplat, man har gjort realtidsundersökningar och flera rekonstruktioner.

Händelsekedjan som leder fram till Eric Torells död är inget annat än tragisk.

På morgonen före dödsskjutningen träffar Eric Torell flera människor. Han träffar en kvinna som tycker att det nog ser ut som att mannen hon möter har downs syndrom. Men som också säger att det krockar lite i huvudet, att man inte tänker att en person med downs syndrom är ute vid klockan fyra på natten själv. Han träffar en man som på 4 meters avstånd ser att Eric Torell har downs syndrom. Polisen som står närmast Eric Torell när han dödas står på 7,2 meters avstånd från honom och avlossar 12 skott mot Eric Torell.

Sedan möter Eric Torell de två kvinnor som ringer polisen om att de sett en man med en pistol.

Poliserna som åker ut får information om att en våldsverkare tidigare funnits i området. Trots att han är gripen finns informationen kvar, av det skälet att mannen tidigare sagt att "andra kommer ta vid" även om han grips.

Det fruktansvärda är dock att Erics död av allt att döma inte hade varit omöjlig att undvika. Eric Torells pappa är nämligen ute och letar efter sin son och träffar och pratar med polisinsatschefen före Eric Torell skjuts ihjäl. Erics pappa gav polisinsatschefen som var ansvarig för den operation som leder fram till Erics död ett signalement på honom. Men polisinsatschefen vidtar inga åtgärder eller kopplar ihop insatsen han själv är ansvarig för med sitt mötet med Torells pappa.

Det agerandet bedömer åklagaren utgör ett åsidosättande av arbetsuppgifter.

Just den här uppgiften är så oerhört sorglig. Eric Torells pappa har alltså pratat med polisinsatschefen som är ansvarig för insatsen som leder fram till Eric Torells död. Som inte vidtar några åtgärder alls till följd av mötet.

Poliserna på plats kan mycket väl ha trott att de agerade i nödvärn. Enligt åklagaren har så kallat inbillat putativt nödvärn förelegat. Leksaksvapnet Eric Torell hade med sig liknade ett riktigt vapen. Polisen upplevde att de var i fara trots att de inte var det. Men polisen har också en skyldighet att genomföra verkanskontroll, det vill säga att efter varje skott kontrollera om det finns laglig grund för att fortsätta skjuta.

Trots det skjuter polisen 25 skott mot Eric Torell och två av poliserna fortsätter skjuta mot honom enligt åklagaren trots att Eric Torell vänt ryggen mot dem. Ingen av de två poliser som sköt Eric Torell i ryggen säger sig ha sett att han gjorde det.

Händelseförloppet natten den 2 augusti är tragiskt bortom ord. Att åtal nu väcks är direkt avgörande för tilltron till polisen. Att det krävs förändringar ifråga om såväl polisens utbildning som arbetssätt är uppenbart.

Annars skulle inte Eric Torell vara död.

Annons