Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 procent utanförskap

Annons

Nära 50 procent av alla arbetslösa står i dag utan a-kassa. Det visar en studie framtagen av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Av dessa är en majoritet unga människor och arbetssökande födda utanför Norden. Grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Att nära 50 procent arbetslösa står utan a-kassa är ett samhällsproblem signerat den blå regeringen.

I dag har nyutexaminerade studenter inte har rätt till någon a-kassa. Den rätten slopades. Trots att det första arbetet är det svåraste att få.

Slakten av a-kassan kostar både för individ och kollektiv. I dag är socialbidraget a-kassans ersättare, antalet studieplatser färre och möjligheten till sysselsättning mindre.

Men att det handlar om ett samhällsproblem håller inte alla med om.

Så här säger Kristian Persson, arbetsmarknads-analytiker vid IAF, till Ekot:

– Det finns ett problem i att folk inte omsluts. Men det är på många sätt ett mer individuellt problem, unga har det svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden och även invandrande har svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden över huvud taget.

Idioti säger vi. I ett samhälle är strukturella problem inte ett individuellt problem. Däremot skapar det problem för individen.

Att vissa grupper står utanför vår arbetsmarknad är inte ett nytt problem. Att nära 50 procent arbetslösa står utan a-kassa är däremot ett nytt problem. Ihopsnickrat av den borgerliga regeringen.

Annons