Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Absurda besparingar

I Boden får de äldre frukost klockan 10 och lunch klockan 11. Middag får de 17.30 och sen är det roliga slut. För läggdags är det redan 18.15.

Annons

Det här är resultatet av Boden kommuns senaste (men antagligen inte sista) besparingsprogram. Besparingarna har för hemtjänstens del på sistone fått absurda effekter. Personalen räcker inte längre till.

I våras infördes Lagen om valfrihet i hemtjänsten i Boden. Det ledde till att 30 personer sades upp inom hemtjänsten. Resultatet blev förödande. Trots att en del av de äldre valde privata utförare blev det inte det nollsummespel som kommunledningen räknat med.

I dag går personalen inom den kommunala hemtjänsten på knäna. Fackförbundet Kommunal har under sommaren och hösten protesterat vilt mot neddragningarna men kommunledningen (S och V) har viftat bort kritiken.

I veckan har så konsekvenserna av neddragningarna nått media, och nu lovar kommunledningen att tillsätta en internutredning. Kommunals ordförande i Boden, Jan Oscarsson, har redan klart för sig vad som krävs.

– Ska man ha en vård och omsorg för de gamla som är människovärdig så måste det kosta pengar. Antingen får man omdisponera pengarna inom kommunen, eller så får man höja skatten, säger han när ledarsidan ringer upp.

Ja. Det är inte svårare än så. Vi får den vård och omsorg vi betalar för.

Mer läsning

Annons