Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adjö, kunskapsnation

/
  • På torsdagen meddelade läkemedelsföretaget Astra Zeneca att de lägger ned neuroenheten i Södertälje. 1 200 forskare blir av med jobbet. Det är ett slag mot Sverige som kunskapsnation. Nu måste det offentliga ta sitt ansvar.

Det var ett mycket dystert besked som läkemedelsföretaget Astra Zeneca gav på torsdagen. Företaget lägger ned sin forskningsenhet i Södertälje.

Annons

1 200 forskare blir av med jobbet. Det är en tragedi för de människor som förlorar sina jobb, det är en tragedi för staden Södertälje, och det är en tragedi för Sverige som kunskapsnation.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har varit en av Sveriges största investerare i forskning och utveckling, runt 10 miljarder kronor per år. Det är en stor del av den totala investeringsbudgeten (staten anslår knappt 30 miljarder).

Att en hel forskningsenhet (neuroenheten, som forskar om mediciner mot bland annat Alzheimers och depression) nu läggs ned är ett dråpslag mot den svenska forskningen, och ett dråpslag mot Sverige som kunskapsnation.

Anledningen till nedläggningen är som vanligt: stålar.

Att forska fram nya mediciner tar lång tid, många år, och det är något som inte riktigt passar den rådande marknadsekonomin som kräver snabba resultat. Uthålligheten finns liksom inte där. Under de senaste åren har Astra Zeneca tvingats redovisa flera misslyckanden, preparat som inte har fungerat som det varit tänkt. Så sent som i december meddelade företaget att ett depressionsmedel som testats på patienter inte haft avsedd effekt. Det är klart att sådant kostar pengar.

Fast. Samtidigt som företaget gav beskedet om nedläggningen av neuroenheten i Södertälje presenterade företaget en vinst på 14 miljarder kronor under de senaste tre månaderna. Företaget valde att höja utdelningen till sina aktieägare med 10 procent. Det är finanskapitalism i ett nötskal.

För att få en hållbar, uthållig och stark forskning i Sverige måste det offentliga ta sitt ansvar. Vi måste satsa på en kunskapsbaserad ekonomi. Det är där våra nya jobb bör skapas. Inte inom låglönebranscher som snabbmatsrestauranger och städföretag.

Sverige bör konkurrera med kompetens, inte med låglönejobb. Det är det enda sättet att bygga Sverige starkt, något som vår regering verkar ha svårt att förstå. Att sänka inkomstskatterna med 100 miljarder och halvera restaurangmomsen för att skapa fler låglönejobb är inte lösningen för Sverige.

Det går att välja en helt annan väg.

Mer läsning

Annons