Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkesson är beredd

Annons

Det handlar om att ta ANSVAR, säger Jimmie Åkesson. På måndag sätter han sig därför vid telefonen; vem ringer först? Landet måste ju regeras, och om valet inte ger någon majoritetsregering tänker Åkesson och hans främlingsfientliga skaror ta bra betalt för sitt stöd.

Se på Danmark, säger han, hårt motstånd mot Dansk folkeparti, sedan bjöds partiet in av den borgerlig regeringen. Nu sköter Pia Kjaersgaard dansk politik. Åkesson ser en liknande framtid för sig och sitt parti. Han har en vision.

Mona Sahlin har redan avfärdat varje samarbete med Åkesson. Alternativet som återstår, nu som under Bildts minoritetsregering på 90-talet, är uppgörelser med en eventuell högerregering.

I en intervju i radions Studio 1 i går lade han ut partiets erbjudande om samarbete. Vi är beredda att resonera, säger han. Ett parti öppet för alla erbjudanden.

Men han kan, om inte utpressningen lyckas, tänka sig att fälla också Reinfeldt. Allt är möjligt, men också till salu. Han vill ta kontroll.

Den obehagliga Åkesson räknar redan hem inflytande över politiken de närmaste åren.

Men det motbjudande med Åkesson och hans parti försvar inte delar av den mobbning som stör nästan alla SD:s möten. Ännu mindre alla former av våld.

Lika bra att låta honom spy sin galla över etniska minoriteter och den svenska flyktingpolitiken. SD ser sig gärna som offer, och varje inställt eller stört möte bekräftar den bilden.

Lokalt ser jag att den tidigare Gävlepolisen Carl Ekenberg ansluter till de inskränkta och främlingsfientliga. På något sätt känns det naturligt.

Mer läsning

Annons