Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltid något...

Regeringen har tänkt om. Nu utlovas pengar till landets landsting för att klara av den planerade massvaccineringen mot svininfluensan.

Annons

Ett besked som innebär att regeringen slutligen tagit sitt förnuft till fånga och inte lämpar över hela notan på redan hårt ansträngda landstingsekonomier.

Men beskedet borde ha kommit tidigare. Att regeringen över huvudtaget tvekade rörande finansieringen av vaccineringen är obegripligt. Skall vaccineringen få avsedd effekt krävs att alla verkligen vaccinerar sig. De samhällsekonomiska vinsterna av att förebygga en omfattande sjukfrånvaro är stora, och därför hade det varit orimligt att låta landstingen eller den enskilde betala för vaccineringen. Men så tänkte inte regeringen. Inledningsvis.

Situationen är precis som folkhälsominister Maria Larsson igår slutligen konstaterade extraordinär. Den utlovade miljarden räcker förhoppningsvis en bit på vägen, men enligt landstingen själva skulle tillskottet egentligen behöva vara i storleksordning 2-3 miljarder för att täcka både vaccinering och de merkostnader som kommer uppstå.

En miljard är onekligen bättre än regeringens ursprungliga besked om att staten endast skulle stå för vaccinet.

Vad som krävs är dock ett åtagande från regeringens sida som visar att man faktiskt inser situationens allvar och är beredd att bistå landstingen med medel i enlighet med detta. Inget mindre.

 

Jenny Wennberg

 

 

 

Mer läsning

Annons