Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen lite ideologi

Annons

Ideologi. Det är det politik handlar om, och det fattar Jan Björklund. Folkpartiledarens tal i Almedalen var oväntat starkt. Han började med att måla upp en bild av hur protesterande barn torterats i Syrien. Hur Sverige måste skydda civilbefolkningen i såväl Syrien som i Libyen. (Det ska vi enligt Björklund göra genom att bomba bort Gadaffi och Assad.)

Björklund ställde den goda liberalismen mot den onda socialismen. Hur liberalismen handlar om att frigöra människor och hur socialismen vill stänga in människor i ett kollektiv. Utbildningsministern gillar inte alls att klyftor utjämnas.

Enligt Björklund måste det finnas klyftor för att individer ska välja att utbilda sig, välja att ta risker och välja att starta egna företag. (Han har nog inte riktigt sett vad som har hänt i Sverige. I dag är det alldeles för många som inte har något annat val än att utbilda sig, ta enorma risker och starta egna företag. Just på grund av alldeles för djupa klyftor.)

Björklund förklarade också att det behövs en ny arbetsrätt. Den gamla ”sist-in-först-ut” är djupt orättvis och gammalmodig enligt blåklints-majoren. (Fast grejen med LAS är att arbetsgivaren inte godtyckligen ska kunna göra sig av med sina anställda.

Det är riktigt svårt för någon som är över 50 och blir av med jobbet att få ett nytt. Det är därför det finns ett skydd. Ensam är inte alltid stark.)

Jo, han talade såklart även om skolan och vikten av utbildning. Annars vore han ju ingen folkpartist av rang. Han berömde sig själv och sin regering för de nya skolreformer som införts. Och lovade att fortsätta på den inslagna vägen. Han tog upp klassbegreppet och sa att klassresan börjar i klassrummet. Han har så rätt. Men gör så fel. Eftersom han beslutat om att stänga dörren för högre utbildning för de elever som inte väljer ”rätt” gymnasieprogram.

Det innebär att det kommer att bli mycket svårt för de elever som valde fel vid 15 års ålder att göra en klassresa.

Men han var vass när han gav en släng åt Svenskt näringsliv och deras aktuella förslag om att studenter som läser humanistiska utbildningar bör få mindre i studiebidrag. ”Bildning är något mer än bara ekonomi och naturvetenskap. Det är bildade människor som bygger civiliserade samhällen”, konstaterade majoren. Det var bra rutet.

Ja, jag gillade det här. Politik handlar om att lyfta fram de ideologiska skillnaderna. Det handlar om att visa på konflikterna. Och det lyckades Björklund alldeles utmärkt med.

Så. Björklund får ett litet A i framställning och retorik. I uppförande blir det dock inte mer än ett C. Han får läsa på lite mer om socialismen.

Mer läsning

Annons