Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd kondom

/

Annons

Kondom är viktigt. Konstateras kan dock att Gävleborg inte är särskilt bra på att använda kondom. Bland de sämsta i landet faktiskt, med tanke på att Gävleborg ligger på topp- tiolistan över län med mest klamydia. Fram till och med december hade 1 121 fall av klamydia konstaterats i Gävleborg enligt smittskyddsinstitutet. Gävleborgarna – något av Sverigemästare i klamydiaspridning alltså. Inte särskilt smickrande. Och dessutom helt onödigt.

För att skydda sig mot klamydia och andra könssjukdomar krävs inte något mer av dig än att du använder kondom och att du använder den rätt. Gör du inte det vid dina sexuella kontakter riskerar du att bli smittad eller smitta andra med könssjukdomar. Och nej. Det syns inte utanpå vem som är frisk och vem som är smittad.

Varför då en text om just klamydia och kondomanvändning? Mycket enkelt; klamydia är i dag den vanligaste könssjukdomen i vårt land. De som smittas är främst unga i åldrarna 15–29 år. På grund av svenskens oförmåga att använda kondom ser vi just nu dessutom en ökning av bland annat gonorré, en sjukdom som vi tidigare effektivt bekämpat. Kondom är därför en viktig folkhälsofråga.

Att använda kondom är att ta ansvar för både sin egen och andras reproduktiva hälsa. Klamydia är exempelvis en sjukdom som sprids i det tysta, många av de som drabbas har inga symptom över huvud taget, trots att det handlar om en sjukdom som för kvinnor kan leda till sterilitet.

Och skulle du någon gång slarva, se till att gå och testa dig. Ett klamydiatest kräver i dag inte ens att du masar dig iväg till sjukvården.

På klamydia.se erbjuder Landstinget i Gävleborg gratis test som du enkelt beställer hem och sedan skickar in. Sedan kan du kolla testresultatet på samma sida. Test kan du dessutom beställa genom att sms:a klamydia mellanslag ditt personnummer till telefonnumret 72120.

Klamydia.se har också en mobilsajt som du kan gå in på från din smartphone. Det är med andra ord inte alls särskilt svårt att testa sig i det fall du skulle struntat i/slarvat med kondomen.

Så; ta hand om dig och den du är med. Lova dig själv att använda kondom. För din egen och andras skull.

Och är du förälder och läser det här; prata med ditt barn om det här med att använda kondom.

Den används mycket mindre än du tror av unga vuxna.

Mer läsning

Annons