Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelskalskungen

/
  • Miljövän. Kungen ska egentligen inte uttala sig om politiska frågor. Men han har sedan årtionden profilerat sig som en vän av god miljö, natur och andra värden som hör till de ekologiska frågorna.

Annons

På juldagen höll Kung Carl XVI Gustaf tal. Han tog upp en del av det han varit med om i år: statsbesök, jubileum och kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop.

Kungen undvek dock känsliga ämnen, som en kontroversiell bok om honom, att han vid statsbesök gynnar företag som han äger aktier i och uppgifter om drottning Silvias pappas nazistiska förflutna.

Kungen överraskade ändå positivt. För han tog upp viktiga frågor om miljön och den ekologiska uthålligheten för jorden.

I en liknelse mellan vår planets jordskorpa och ett äpples skal lyckades kungen stämma till eftertanke. Jordbävningar, vulkanutbrott och oljeutsläpp har ju i år skett på denna jordskorpa.

Att vi om 40 år är tre gånger fler människor, 20 miljarder, framhöll kungen. De påfrestningar det för med sig, på energiförsörjning, råvaror och natur, måste lösas.

Kungen angav inte hur. Men att han påtalade detta viktiga ämne är bra. De här frågorna dog ju för ett år sedan efter klimattoppmötet i Köpenhamn. Egna ekonomiska problem blev viktigare än planetens överlevnad för nästan alla länder. Inte blev det bättre förutsättningar för miljö- och klimatfrågorna att hävda sig av att de ekonomiska problemen fördjupades 2010.

Inte ens i det svenska valet spelade miljöfrågorna stor roll, trots att ekonomin var i gott skick.

Att kungen säger att vi måste på alla sätt värna om jordens miljö och arbeta för en hållbar utveckling är smått sensationellt.

Kungen ska egentligen inte uttala sig om politiska frågor. Men han har sedan årtionden profilerat sig som en vän av god miljö, natur och andra värden som hör till de ekologiska frågorna.

Kungen säger heller inte hur problemen ska lösas, han anger bara områdena. Det kan vara känsligt i sig. I fallet med miljön var talet kanske på gränsen, men befogat.

Kungen kan, tack vare sitt ärvda ämbete där inte kortsiktiga opinioner behöver tillmötesgås, säga saker som inte alltid är behagliga. Detta även för makthavare.

Var är åtgärder och skattepengar som gör att fler kan bo på vår planet utan att det tär på naturresurser och miljö?

Bättre miljö kommer inte av sig själv, likt flygande stekta sparvar.

 Robert Sundberg

Mer läsning

Annons