Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är gasen vår sak?

Annons

Öppenhet, sade Reinfeldt, nu ska det bli öppna ansökningar och slut på all svågerpolitik. Statliga jobb skall annonseras ut och genomskinlighet gälla. Sossarnas belöningar till trogna och anpassliga är historia, sade han. Det gick några år och sedan var allt som vanligt. Hemlighetsmakeri, tystnad, gynnande av kompisar. Reinfeldt skiljer sig inte åt.

När regeringen bestämt sig presenteras en ny svensk EU-kommissionär. Inget samförstånd med oppositionen, bara ett rakt beslut, i all hemlighet. Inget snack, inget förhandlande. Sahlin hålls utanför. Ingen är förvånad. Men blir det Cecilia Malmström, i dag Europaminister är det inte så dåligt. Eller så här; ett bra val.

I sak finns inga invändningar mot regeringens ja till gasledningen genom Östersjön. Varenda aspekt av alla möjliga och omöjliga konsekvenser har prövats på längden och tvären och sedan lagts åt sidan.

Och Sverige har i praktiken ingen möjlighet att stoppa ledningen, även om oppositionen tycker att regeringen ”fegat ur”.

Man tycker sig ana den gamla vanliga rysskräcken och överdrivna farhågor för miljön, även om remissinstanserna ger klartecken. Det var samma sak när bron skulle byggas till Köpenhamn; kommer någon ihåg alla varningar och allt elände den skulle ställa till med?

Olof Johansson avgick, men fisket och vattnet klarade sig. I dag diskuteras inte brons miljöpåverkan, om det ens finns några.

Och Sverige har bara att ta ställning till miljökonsekvenserna av gasledningen, och bolaget, Nordstream verkar ha uppfyllt alla krav; inga problem för fisket, blåmusslorna överlever och alfåglarna får på sin höjd tillfälliga problem. Att ledningen, när den landar på havsbotten, grumlar upp vattnet är ett övergående tillstånd, och inget argument som stärker ett nej.

Sverige kan ju inte heller sätta sig till doms över hur Tyskland och andra länder tänker klara sin energiförsörjning i framtiden. I dag finns ingen alternativ energi, om man inte räknar in ännu mer kärnkraft.

Och att några tycker illa om gas, eller som de rödgröna skriver, ”den rysk-tyska fossilgasledningen” har ju inte med avgörandet om ledningen att göra. Den uppfyller alla internationella krav. Oppositionens invändningar är faktiskt ganska grumliga.

Att det går att önska sig andra, och miljövänligare energislag är en helt annan sak.

Annons