Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är Socialdemokraterna på väg mot kollaps?

Annons

Rubriken kan tyckas hård. Men de europeiska exemplen är många på hur socialdemokratiska partier genom brist på visioner och en anpassning av politiken till en nyliberal och rasistisk agenda imploderat.

Det kanske tydligaste exemplet hittar i vi i Frankrike. Där lyckades François Hollande göra sig till den minst populäre presidenten i Frankrikes historia med sympatisiffror på bara runt 4 procent. Vägen dit gick genom bland annat förslag om försämrad arbetsrättslagstiftning. Det socialistiska partiet i Frankrike är idag i det närmsta utraderat i opinionen och har istället efterträtts av Emmanuel Macrons och hans parti La Republique En Marche.

I Grekland gick det Socialdemokratiska Pasok å sin sida i samband med landets ekonomiska kris och försöken att tillmötesgå EUs brutala krav på landet om åtstramningar från att i årtionden ha styrt Grekland till att bli ett parti med bara runt 6 procent i väljarstöd.

Jeremy Corbyn har däremot genom tydlig vänsterpolitik lyckats lyfta brittiska Labour. Dock till många av de egna partikamraternas förtret. Efter Brexitomröstningen ville exempelvis hans egna parlamentsledamöter inom Labours högerfalang få honom avsatt.

Politiskt finns mycket små likheter mellan Macron och Corbyn, den ena står för en högerinriktad tolkning av socialismen och den andra för en vänsterinriktad, men vad som förenar dem är att de båda haft visioner om vilket land de vill bygga, och också framgångsrikt förklarat för väljarna hur det skall byggas.

Stefan Löfven och övriga i Socialdemokraternas ledning måste börja lyssna på sina sympatisörer och sitt eget parti. Foto: Janerik Henriksson / TT

Socialdemokraterna i Sverige är å sin sida tillbaka på samma politiska punkt som man befann sig på under början av 00-talet, då partiet var både maktfullkomligt och toppstyrt, men kanske framför allt oförmöget att förstå landet man ville leda. Likheten mellan 00-talets socialdemokrati och dagens, är tyvärr slående även i den mening att man åter försöker vinna väljarna genom gå till val på att man vill ha makten, utan att egentligen förklara för väljarna vad makten skall användas till. Det vill säga hur samhället blir bättre av en Socialdemokratisk regering än en borgerlig.

Det innebär också att Socialdemokraterna inte ger väljarna något svar på frågan varför. Varför ska man rösta på Socialdemokraterna? Det blir dessutom i princip omöjligt för partiet att besvara den frågan då man går till val på en strategi som främst handlar om att man vill konvertera Sverigedemokrater och blockbytare till Socialdemokrater för att få så många röster som möjligt. Ett projekt som dessutom att döma av opinionssiffrorna inte går särskilt bra och egentligen inte åstadkommit något mer än att kärnväljare och gräsrötter sakta börjat fråga sig om Socialdemokraterna helt lämnat solidaritetstanken och omsorgen om utsatta grupper bakom sig. Socialdemokraterna har alltid varit ett pragmatiskt parti, inriktat på att reformera samhället, men ifråga om exempelvis migrationspolitiken handlar arbetet idag inte om att reformera samhället till det bättre med bas i socialdemokratisk ideologi, utan om att blidka en manlig väljaropinion som motsätter sig en generös migrationspolitik.

Varför ska man rösta på Socialdemokraterna? Den frågan måste partiet kunna besvara. Partiets gräsrötter har vid kongressen 2017 givit svar partiledningen kan använda. Bra svar. Men vad hjälper det när partistrateger och partiledning går till val på snart sagt motsatt politik.

Fredagens besked från regeringen och Socialdemokraterna om migrationspolitiken är ett av många exempel på hur partiets ledning valt att i det närmsta helt ignorera kongressbeslut. Kommentarerna på Socialdemokraternas facebooksida i samband med presentationen av en politik som bland annat innebär att de temporära uppehållstillståndet blir allt mer av en permanent lösning och ambitionsnivån ifråga om mottagande EUs lägsta är på många sätt väldigt sorglig läsning och dessutom en uppvisning från partiets sida i högmod. Sorgen och frustrationen över Socialdemokraternas migrationspolitik är trots allt utbredd, men möts av partiet i kommentarerna inte med särskilt mycket mer än avfärdande ord om att partiet även fortsättningsvis består av stolta Socialdemokrater.

Vilket inte ens stämmer.

Socialdemokraterna i Gävle kände sig exempelvis nödgade att lägga ut följande på Facebook efter fredagens besked från regering:

"Vi tycker bland annat, precis som Socialdemokraternas partikongress, att ”permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering”.

Partiledningen lovade en tillfällig lagstiftning, och vi är därför besvikna för att det löftet nu är brutet. Vi kommer att fortsätta arbeta för det vi tror på. Vi tänker inte vara tysta."

Vad som kommer krävas för att vända utvecklingen för Socialdemokraterna är ett gräsrotsuppror som inte kan ignoreras av partiledningen och dess strateger.

För det blir tyvärr för varje besked från Socialdemokraterna allt svårare att se hur partiet annars skall kunna ta sig ur den av valstrateger och ledningen ihopsnickrade förtroendekrisen.

Socialdemokraternas existensberättigande i svensk politik ligger trots allt inte i att man nästan är som Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons