Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbeten och arbeten

Annons

Konstateras kan att villkoren på arbetsmarknaden ser väldigt olika ut beroende på vilken roll du har som arbetstagare.

I går förkunnade regeringen på DN-debatt att man nu tänker utreda vilka insatser staten kan göra ifråga om korttidsarbete, det vill säga de åtgärder som förespråkas av både industrifack och arbetsgivare i samband med extrem produktionsnedgång som innebär att de anställda går ner i arbetstid under en period med påföljande korrigering av lönen i enlighet med detta.

Alternativet för dessa löntagare är i kris arbetslöshet. För företagen innebär det förlust av arbetskraft som senare måste återanställas när produktionssvackan är över.

Globaliseringen har lett till att allt fler arbetstillfällen inom industrin flyttats till låglöneländer. Den tekniska utvecklingen har inneburit att allt färre anställda krävs inom detta segment av vår arbetsmarknad. En utveckling som kan antas fortsätta.

Svenska industriarbetare varken kan eller ska konkurrera med sina löner på en global marknad. Vad de kan konkurrera med är kompetens och kunskap som i förlängningen också ökar individens möjligheter till karriärbyten.

Och vad gäller korttidsarbete, är det en lösning som rätt utformat gynnar samtliga parter vid en kris. Resultatet är trots allt minskade kostnader för arbetsgivare och stat. Och en större trygghet för arbetstagare som under decennier tvingats se sin del av arbetsmarknad krympa i takt med strukturella förändringar.

Mer läsning

Annons