Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivarkramarna

/

Centerpartiet kallar sig Alliansens gröna röst. Men det som främst utmärker partiet är att de sätter arbetsgivarna först, samtidigt som de placerar de anställda långt bak i kön.

Annons

Centerpartiet är inte längre landbygdens röst, ett bondeförbund, även om de gärna utmålar sig så, och även om de få bönder vi har kvar i detta land fortfarande sätter sitt hopp till partiet. I stället har Centerpartiet blivit synonymt med arbetsgivarkramare och Stureplanscentern. Nuvarande partiledare (Annie Lööf) kommer från denna senare falangen. Den förre partiledaren (Maud Olofsson) har blivit ordförande i arbetsgivarorganisationen Visita, och partiets andre vice ordförande (Anna-Karin Hatt) är nybliven vd för arbetsgivarorganisationen Almega.

Men Centerpartiet marknadsför sig inte som ett arbetsgivarkramande parti, utan som ett grönt parti. Och under partiets dag i Almedalen lyfter de just de gröna frågorna.

Partiledare Annie Lööf presenterade under söndagen ett förslag om en grön skatteväxling. Ett i stora stycken mycket bra förslag. 4,2 miljarder tänker sig partiet dra in genom skatt på farliga kemikalier, slopade subventioner på fossila bränslen, skatt på förbränning av sopor och slopad skattebefrielse för bekämpningsmedlet Kreosot. Det är bra förslag. Och något som krävs om vi ska få till nödvändiga förändringar.

Det som gör att förslagen brister i trovärdighet är de skattesänkningar som partiet i stället vill införa på arbete, och därtill stora avgiftssänkningar för arbetsgivarna. Om partiet ska kunna bli trovärdiga i sitt tal om en grön omställning krävs att partiet står stadigt och vågar ta strid för sina förslag. Även om det drabbar arbetsgivare. Vi väntar på den striden.

Mer läsning

Annons