Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att sträva bakåt

/
  • KD-ideal. En hemmafru vid spisen rör i kastrullen på 1950-talet. Det var innan den svenska barnomsorgen byggdes ut. En reform som blev en jämställdhetsrevolution och samtidigt gjorde nationen Sverige rikt.

Det är lätt att förstå att Kristdemokraterna efter den senaste tidens osämja i partiet verkligen vill känna samhörighet igen. Enas.

Annons

Ett välbeprövat recept inom forskningen för att få en splittrad grupp att enas är att få gruppen att finna en utomstående fiende. Det är tydligt att Kristdemokraterna har hittat sin fiende.

Det är den förvärvsarbetande mamman.

På onsdagen presenterade Kristdemokraterna sin nya familjepolitik. Den går i korthet ut på att avskaffa pappamånader, F-skattsedel och barnomsorgspeng till föräldrar som sköter eget barn, samt ett barnskatteavdrag till föräldrar som inte använder offentligt betald barnomsorg.

Det är ett idiotiskt och bakåtsträvande förslag. Det är också ett farligt förslag.

Utbyggnaden av den offentliga barnomsorgen är den i särklass främsta jämställdhetsreformen i Sveriges historia. Den innebar att kvinnor fick möjligheten att förvärvsarbeta, själva försörja sig och sina barn. Inte tvingas stanna hos en man bara för pengarnas skull. (Det bör vara något även män applåderar.) Utbyggnaden av barnomsorgen var samtidigt en starkt bidragande orsak till att Sverige blev ett rikt land. Mångt många fler invånare kunde arbeta Sverige ur krisen. Det var ett lyckat recept.

I dag har vi en mycket hög kvalitet på vår barnomsorg. (Trots allt skäll våra förskolor får.) Barnomsorgen i Sverige är inte bara förvaring, det handlar om pedagogik med välutbildad personal. Det bör vi värna, och vara väldigt stolta över.

Vad vi bör inse är att samma summa offentliga medel som Kristdemokraterna vill ska gå till att få mammor att vara hemma med barnen försvinner från den offentliga barnomsorgen. Det skulle urholka den barnomsorg vi ser som självklar i dag. I förlängningen skulle det innebära att kvinnor inte längre hade något val. Det skulle inte finnas någon självklarhet i en offentlig barnomsorg. Kvinnan skulle få stanna hemma.

Tafsar man på den offentliga barnomsorgen tafsar man på jämställdheten. Så. KD, hitta någon annan fiende. Hands off från vår gemensamma barnomsorg.

Mer läsning

Annons