Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgörande spärrkamp

För första gången sedan Palmes och Fälldins dagar fick vi två regeringsalternativ med chans att nå majoritet. Då ställer småpartier till det.

Annons

Det skulle de inte ha kunnat utan hjälp av en rad faktorer. En är valsystemet. En annan är nya mediesamhället med medieteknik, kändisskap samt något vi kan kalla röstningsinflation.

Vårt proportionella valsystem inbjuder till att flera små partier uppstår. Det är ju lättare att samsas i ett fyraprocentsparti än i ett 40-procentsparti. Högre spärr till riksdagen (fem procent) eller Storbritanniens valsystem ger färre småpartier.

Länge gjorde traditioner med partimedlemskap och allvarsamhet inför valhandlingen att partiväsendet hade små förändringar.

Så kom det nya medielandskapet. Jätteutbudet av tv-kanaler och nätets oändliga innehåll gjorde det lättare att ta del av det man själv vill.

Kändisar skapas av medierna och upprätthålls av dem. Det utstickande märks lättare än det resonerande.

Val, till Europaparlamentet, och opinionsmätningar visar att tre partier som inte ingår i ett regeringsalternativ har framgång. Sverigedemokraterna har i mätningar, som Synovates i fredags, fått fem procent av väljarnas stöd. De har en utstickande huvudfråga som de når genomslag med.

Piratpartiet (PP) hade också framgång i EU-valet och en stor del kom från väljare som tidigare var borgerliga. Partiets anhängare använder Internet mycket. I Synovates mätning fick PP en procent.

Det tredje partiet är Feministiskt Initiativ (FI). De 2,2 procent FI fick i EU-valet var främst sådana som står nära V, S eller MP. När FI-ledaren Gudrun Schyman efter nyår dansar i TV 4 kan stödet för FI öka.

Sveriges radio, Sveriges television och TV 4 kan få svårt att neka dessa partier att vara med i debatter i valrörelsen. Vilka av dem som kommer över riksdagens spärr eller inte kan avgöra valet.

Efter röstning i Idol, Robinson, Melodifestivalen och annat är svenskarna vana att rösta. Röstar man på Schyman i Let´s dance kanske man gör det i riksdagsvalet.

När vi såg ut att få två tydliga alternativ i politiken ställde småpartier, nytt medielandskap och röstningsinflation till det.

 

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons