Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baksmälla för ölgårdar

Annons

Eskil Erlandsson hade en vision, Sverige skulle förvandlas till Europas nya matland, dignande av lokala läckerheter och specialkomponerade rätter. Fläsk, ost och potatis, anrättade enligt lokala sedvänjor, kanske översatta till köksfranska. Servering på gårdar över hela landet.

Men dessa tunga rätter krävde utvalda drycker. Erland, den hemmaproducerade alkoholens torped, uppbackad av den svenska och europeiska spritlobbyn, LRF och Systembolagets fiender krävde därför fritt fram för gårdsförsäljning av öl och vin. Harmlöst kanske, men början till slutet för Systembolagets monopol.

Regeringen beställde en utredning, som presenterades i går. Den är tydlig, och går mycket längre än vad folkhälsominister Maria Larsson hade tänkt sig. Från gårdsförsäljning till öppet hus för världens alla tillverkare av alkohol. Det var för mycket. Men LRF var översvallande positivt.

Och gårdarna, de som låg på landet, kunde nu vara vad som helst, en butik mitt på Stureplan eller en liten rörelse på Stortorget där Mackmyra sålde sin och andras whiskey. LRF trodde på massor av nya jobb.

Men försäljningen skulle villkoras med ett nästan ogenomträngliga regelverk, som gjort för att gå förbi eller trasas sönder.

Kritiken är redan massiv, och Maria Larsson påtagligt reserverad. Hon vill knappt ta i förslaget. Och regeringen är splittrad, enskilda riksdagsmän upprörda och gårdsförsäljningen går väl därför direkt från idé till soptunnan. Erland och hans vänner gapade helt enkelt över för mycket.

Men drömmen om det nya matlandet kanske ändå överlever. Och varför inte? Iskallt vatten är ju bäst till det saltade fläsket.

Mer läsning

Annons