Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en vara?

Annons

Läkemedel har kraften att bota och lindra. Men läkemedel är också en handelsvara, utvecklade av vinstdrivna företag till mycket höga kostnader.

I dag finns utvecklad resistens mot samtliga kända antibiotikapreparat. Just nu finns bara sex under utveckling med nya verkningsmekanismer. Av dessa sex har endast två fastställd effekt.  

Drivkraften för att utveckla nya preparat är låg, eftersom det handlar om läkemedel som, när de når marknaden, ska ransoneras. Allt för att bromsa resistensutvecklingen. 

Enligt ReAct vid Uppsala Universitet dör årligen 25 000 europeer till följd av multiresistenta bakterier. Den årliga kostnaden i Europa i form av produktionsbortfall och sjukvårdskostnader uppgår till enorma 1,5 miljarder euro. Det innebär att Europas länder har ett stort ekonomiskt intresse i frågan som borde motivera till att ta ansvar för att motverka resistensutvecklingen, men också stimulera forskning på området för att få fram nya, verksamma preparat. 

I Europa ser dock också läget mycket olika ut. Sverige har varit långt mer restrektivt ifråga om antibiotikautskrivning och användning av antibiotika vid djuruppfödning än många andra länder, vilket också innebär att problemet är mindre här än nere på kontinenten. Det betyder dock inte att vi är skyddade från en vidare resistensutveckling.

Resistensutvecklingen är ett globalt problem där inte minst västvärlden måste ta ett ansvar för att vi inte i framtiden ska stå utan en typ av läkemedel som på många sätt är en förutsättning för en effektiv och modern sjukvård.

Mer läsning

Annons