Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara hälften?

Annons

Egypten, som är ett av de mest sekulariserade länderna i regionen, gick i går till val. Ett val där utgången för första gången på mycket länge inte är given. Det betyder mycket. Men resultatet betyder mer. 

För om hela befolkningen tidigare levt i en diktatur, är resultatet av ett demokratisk val som leder till att 50 procent av befolkningen och deras behov åsidosätts bara marginellt mycket bättre. 

Männens frihet torde nu vara tämligen säkrad i landet, trots att situationen ännu är mycket bräcklig.  Men för Egyptens kvinnor är situationen en annan. 

De riskerar hamna i en situation där ett fängelse bara ersätts med ett annat. Det vore ett mycket olyckligt resultat av en frigörelseprocess som dessa kvinnor i allra högsta grad varit med om att driva på. Det handlar också om ett resultat som inte under några som helst omständigheter får accepteras av omvärlden.

Om detta skrev Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna och Azza Kamel, egyptisk kvinnoaktivist, initierat om i går på Svenska Dagbladets debattsida. 

Egypten har chans till en omstart, till att stegvis forma en demokrati. Men en demokrati måste ovillkorligen bereda fri- och rättigheter för alla. Oavsett kön. Annars handlar det inte om något mer än en diktatur som bara reducerats till hälften.  

Mer läsning

Annons